Princ nije rođen na teritoriji kraljevine?!

Poznata je priča je da je britanski premijer Vinston Čerčil hotelsku sobu u Londonu privremeno dao Kraljevini Jugoslaviji da bi princ Aleksandar Karađorđević mogao da bude rođen na jugoslovenskoj teritoriji, ali BBC danas piše da je teško, možda i nemoguće naći dokaze koji bi potvrdili tu priču.

Zanimljivosti 18.07.2016 | 18:19
Princ nije rođen na teritoriji kraljevine?!
Čerčil je 17. jula 1945. godine apartman 212 u hotelu "Kleridžis" proglasio teritorijom Jugoslavije, ali samo na jedan dan.

Tako je princ Aleksandar, sin kralja Petra Drugog, koji je u to vrijeme bio u egzilu, mogao da bude rođen na tlu svoje domovine i da odmah po rođenju dobije titulu prestolonasljednika.

Priča o hotelskom apartmanu može se naći na zvaničnom vebsajtu Karađorđevića, u istorijskim dokumentima hotela i u mnogim knjigama.

Ne postoji, međutim, nijedan dokaz da je priča istinita, navodi BBC.

Kralj Petar i kraljica Aleksandra, koji su od njemačke okupacije Jugoslavije 1941. godine živjeli u Londonu, željeli su da njihovo prvo dijete, i kako su vjerovali budući kralj Jugoslavije, bude rođen u zemlji kojom će vladati.

Britanski premijer je ponudio da djelić Londona proglasi jugoslovenskom teritorijom kako bi princ bio rođen u svojoj domovini, ali očekivalo bi se, piše BBC, da za to postoji neki dokaz, odluka parlamenta, neki zvanični memorandum ili bar novinski članak.

"Ali, izgleda da nema ničeg", navodi BBC, dodajući da takvog dokaza nema među milionima digitalizovanih dokumenata iz Čerčilove arhive, kao ni u Nacionalnoj arhivi.

Jedini dokument iz 1945. u kojem se pominje Jugoslavija i hotel "Kleridžis" je pismo britanskom ministarstvu spoljnih poslova od 23. jula u kojem se obavještava da je kraljica Aleksandra rodila sina, ali se dogovor Čerčila i kralja Petra ne pominje.

Dogovor se ne pominje ni u Hansardu, službenom zapisniku debata u britanskom parlamentu, ni u Čerčilovoj biografiji koju je napisao Martin Gilbert, ni u dnevnicima privatnog sekretara britanskog kralja Džordža Šestog, koji je zatim bio kum jugoslovenskom princu.

Aleksandar Karađorđević je za BBC rekao da su sva dokumenta odavno nestala iz kancelarije njegovog oca.

"Dokumenta su uključivala sve spise iz vremena rata, posebno obimnu prepisku i pisma od Čerčila, Ruzvelta, Staljina i mnogih drugih. Dokument koji se odnosi na privremenu secesiju sobe u vezi s mojim rođenjem takođe je nestao", rekao je Karađorđević.

U kancelariji Karađorđevića rečeno je da je Čerčil dao ponudu vjerovatno u maju 1945, tokom sastanka s kraljem Petrom.

"Kada sam rođen, nikada nisam dobio britanski izvod iz knjige rođenih, pošto sam tehnički rođen u Jugoslaviji", rekao je Karađordević.

Stručnjak za ustav na Londonskom univerzitetskom koledžu Bob Maris izjavio je za BBC da ne postoji ovlašćenje po kojem premijer ili bilo ko može da makar i privremeno preda teritoriju i da tako nešto zahtjeva odluku parlamenta.

BBC podsjeća da je komunistička vlast oduzela državljanstsvo kraljevskoj porodici, ali da je Aleksandru Karađorđeviću i njegovoj porodici vlada SR Jugoslavije vratila državljanstvo 2001. godine, na ceremoniji u apartmanu 212 u hotelu "Kleridžis".

Nekoliko mjeseci kasnije, 17. jula 2001. godine, Aleksandar Karađorđević se s porodicom preseilo u Beli dvor u srpskoj prijestonici.

Izvor: Alo.rs

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

starac.

18.07.2016 16:30

MENE'LIČNO ZANIMA:OD 41 E.PA, DO SADA' KAKO I OD ČEGA SU ŽIVELI TOLIKA DESETLETJA [CELA PORODICA] zanimljivo! nerazumljivo.

ODGOVORITE
Name

virus

18.07.2016 17:05

To se ti dodo najbolje objasniti kako se proizvode milioncici, pod uslovom da na to nije stavio patent

Name

Bosanac

18.07.2016 17:15

Živjeli su od neplaćanja struje :).

ODGOVORITE
Name

King

18.07.2016 19:51

Kako? Probaj i ti, strucnjak.

Name

Milojko

18.07.2016 17:51

Moram ukazati da je članak pun istorijskih netačnosti , naime Petar II Karadjordjevic je abdicirao 2.marta 1945. puna 4 mjeseca prije rodjenja građaninina Aleksandra Karadjordjevića . Shodno tome isti nije prestolonasljednik i lažno se predstavlja široj javnosti. Nažalost u ovim krajevima istina , pravo i legalizam nikog ne zanima. Churchill kao veliki legalista ako je ikad uopšte i imao takvu ideju istu ne bi realizovao nakon sto bi mu bilo ukazano da se porodica Karadjordjevic svojevoljno odrekla prava koje nosi titula suverena.

ODGOVORITE
Name

pero

18.07.2016 18:00

Gonite to iz srbije što prije

ODGOVORITE
Name

Pantelija

18.07.2016 18:57

E vi komunjare da išta znate ; U Vojno istorijskom institutu nekadašnje JNA, nalazi se arhiva neprijateljskih jedinica Br. reg. 3/2; Kutija-116/1638 u kojem se čuva original Sporazuma o saradnji komunista i ustaša Sporazum je potpisan u Kaznenom zavodu Sremska Mitrovica 1935. godine, a njega je potpisao u ime komunista Moša Pijade, dok je garant saradnje ustaša bio Mile Budak!

Name

Milojko

18.07.2016 19:11

Postovani Pantelija , da li je i kada potpisan sporazum o saradnji ustasa i komunista zaista ne znam , ali on sigurno nije potpisan onako kako ste vi opisali . Naime M. Pijade je 1935 robijao u Lepoglavi a ne Sremskoj Mitrovici a Mile Budak je živio u emigraciji od 1932 godine , tako da taj sporazum sigurno nije mogao biti potpisan od narečene dvojice u to vrijeme i na tom mjestu.

Name

Kumic

18.07.2016 20:14

Kad su tito i mosa pijade dosli u posjetu negdje u kasarni a mosa vice titu bice vojnicki grah ili pasulj a tito kaze imali sta bolje .Mosa naredi vojsci da ukradu pili i ispeku kadje sastanak zavrsio pita mosa vojsku dije pile pa vojska ukrala a Mosa kaze JE..MTE VOJSKO CIJASI DASI ISTASI.

Name

Pantelija

19.07.2016 08:48

Nemaš ti pojma Pero...stara si ti komunjara,a trebo bi ovo znat; Rođen je 1890. godine u Beogradu, u imućnoj židovskoj obitelji. Od 1906. do 1910. godine studirao je slikarstvo u Münchenu i Parizu. Od 1913. do 1915. godine, bio je nastavnik crtanja u Ohridu. Godine 1920., postao je član KPJ. Nakon zabrane KPJ, nastavio je ilegalno djelovati. Godine 1925., bio je uhićen i isprva osuđen na 20 godina kazne, koja mu je zatim snižena na 12 godina. kaznu je služio u Srijemskoj Mitrovici i Lepoglavi. Zbog političke aktivnosti u zatvoru, kazna mu je produžena za još dvije godine. Tijekom robijanja, on i Rodoljub Čolaković preveli su mnoga klasična djela marksizma, poput Marxovog "Kapitala" i "Komunističkog manifesta", "Bijedu filozofije" i "Kritiku političke ekonomije". U lepoglavskoj kaznionici, 1930. godine, Moša je upoznao Josipa Broza

Name

Kumic

18.07.2016 19:06

Ko vise zna jeli Srbin

ODGOVORITE