Турска полиција чешља НАТО базу

Тимови турске полиције и тужилаштва ушли су у склопу истраге о покушају војног пуча у војну базу Инџирлик коју користе снаге НАТО, јавља турски ЦНН

Свијет 18.07.2016 | 18:50
Турска полиција чешља НАТО базу
Засад нема више информација о томе какве радње се спроводе у бази, која је била у медијској жижи протеклих недеља због затегнутих односа Немачке и Турске.

Вест о у уласку полиције у базу стиже у данима у којима се у турској јавности спомиње и "умешаност САД у организовање пуча", а америчке трупе су смештене баш у Инџирлику.

Убрзо по објављивању вести о уласку седам тужилаца у базу, реаговао је и амерички амбасадор у Анкари, који је навео да су "спекулације да су САД подржале покушај пуча потпуно неистините и нарушавају деценијама дуго пријатељство".

Турски званичници су саопштили и да је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изразио "пуну подршку турској влади током телефонског разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом".

Он је додао да је Столтенберг рекао како у једној држави чланици НАТО не може да буде места за војни пуч, пренео је Ројтерс.

Званичник је навео и да је немачка канцеларка Ангела Меркел такође разговарала телефоном са Ердоганом и да је она изјавила како је покушај војног пуча недопустив.

Инџирлик је доспео у жижу када је немачким званичницима забрањено да посете своје трупе у бази, уз оцену да НАТО база "није место за политичке посете", а све након одлуке Бундестага да усвоји декларацију о геноциду над Јерменима.

Истовремено, било је сигнала и да су врата Инџирлика отворена Русији, односно "свима који желе заједничку борбу против Исламске државе", чији су положаји мета НАТО јединица смештених у тој бази.

Командант базе Инџирлик ухапшен је у недељу рано ујутро под сумњом да је вероватно био умешан у покушај свргавања са власти Реџепа Тајипа Ердогана.

На основу споразума Анкаре и Вашингтона, ову базу користи НАТО као складиште америчког нуклеарног оружја. Такође, САД користи базу да би одатле предводиле нападе на Исламску државу.

Рација је изведена и у једној војној академији, а током дана су саслушавани бројни официри турске војске оптужени за учешће у пучу.

Истовремено, режим је отпустио више хиљада полицајаца, ухапсио стотине војника и официра, а говори се и о масовним отпуштањима у државној управи.

Извор:Б92
Фото: Геттy Имагес

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мики

18.07.2016 17:07

Амери се мало залетили мислећи да је Конго у питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

18.07.2016 17:32

Умијесани су злоцинци који сију зло и смрт по цитавој планети.

ОДГОВОРИТЕ