WАДА: Држава стоји иза допинга руских спортиста!

Светска антидопинг агенција саопштила је да је министарство спорта Русије умешано у допинг својих спортиста.

Остали спортови 19.07.2016 | 08:15
WАДА: Држава стоји иза допинга руских спортиста!
На конференцији у Торонту професор Ричард Мекларен, који је био на челу истраге која је трејала два месеца, саопштио је да је то министарство организовало, контролисало и надгледало манипулацију урозцима урина које су руски спортисти приложили.

Наведено је да особље московске лабораторије није имао избор да ли да буде умешано у допинг. Од њих је тражено да буду део државног система који је омогућио руским спортистима да се такмиче узимајући у исто време допинг.

Међународна атлетска федерација (ИААФ) прошлог месеца није укинула суспензију руским атлетичарима и они неће учествовати на Олимпијским играма у Рију.

Претходно је суспендована и руска тенисерка Марија Шарапова на две године.

Истражитељи су у извештају навели да је су у периоду од 10. септембра и 10. децембра 2014. године мењани узорци из лабораторије у Москви. Према тим наводима, тим операцијама је управљао министар спорта Виталиј Мутко уз помоћ руских безбедносних служби.

Овај систем повлачења позитивних узорака установљен је 2011. године и трајао је до августа 2015. године, и од њега су користи имали многи руски спортисти у многим такмичењима у зимским и летњим олимпијским спортовима чија су се такмичења одржавала у Русији.

Мекларен је рекао да је "апсолутно сигуран" у налазе извештаја. Ови резултати могли би да доведу и до суспензије Русије са Игара у Рио де Жанеиру следећег месеца.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар