WADA: Država stoji iza dopinga ruskih sportista!

Svetska antidoping agencija saopštila je da je ministarstvo sporta Rusije umešano u doping svojih sportista.

Ostali sportovi 19.07.2016 | 08:15
WADA: Država stoji iza dopinga ruskih sportista!
Na konferenciji u Torontu profesor Ričard Meklaren, koji je bio na čelu istrage koja je trejala dva meseca, saopštio je da je to ministarstvo organizovalo, kontrolisalo i nadgledalo manipulaciju urozcima urina koje su ruski sportisti priložili.

Navedeno je da osoblje moskovske laboratorije nije imao izbor da li da bude umešano u doping. Od njih je traženo da budu deo državnog sistema koji je omogućio ruskim sportistima da se takmiče uzimajući u isto vreme doping.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) prošlog meseca nije ukinula suspenziju ruskim atletičarima i oni neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju.

Prethodno je suspendovana i ruska teniserka Marija Šarapova na dve godine.

Istražitelji su u izveštaju naveli da je su u periodu od 10. septembra i 10. decembra 2014. godine menjani uzorci iz laboratorije u Moskvi. Prema tim navodima, tim operacijama je upravljao ministar sporta Vitalij Mutko uz pomoć ruskih bezbednosnih službi.

Ovaj sistem povlačenja pozitivnih uzoraka ustanovljen je 2011. godine i trajao je do avgusta 2015. godine, i od njega su koristi imali mnogi ruski sportisti u mnogim takmičenjima u zimskim i letnjim olimpijskim sportovima čija su se takmičenja održavala u Rusiji.

Meklaren je rekao da je "apsolutno siguran" u nalaze izveštaja. Ovi rezultati mogli bi da dovedu i do suspenzije Rusije sa Igara u Rio de Žaneiru sledećeg meseca.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar