СЛ: Шесто финале - шеста срећа?! Србија - Бразил од 20:30!

Одбојаши Србије у недељу од 20:30 играју у Кракову против Бразила у финалу 27. издања Светске лиге. Српска репрезентација игра шесто финале Светске лиге, али још увек нема злато. Да ли је време да га освоји?

Остали спортови 17.07.2016 | 16:15
СЛ: Шесто финале - шеста срећа?! Србија - Бразил од 20:30!
"Орлови" ће се шести пут борити за трофеј који до сада нису освојили ниједном. Четврти пут смо у финалу као Србија.

Наш тим је са осам медаља међу најуспешнијим учесницима такмичења, али још увек нема најсјајније.

"Финале изускује велики напор, али уједно и велику мотивацију. Прошле године смо такође изборили финале после тријумфа у пет сетова, желим само да будемо срчани као до сада, а резулултат нека буде какав буде", рекао је селектор Никола Грбић.

Пласманом у финале Светске лиге одбојкаши Србије дошли су у прлику да се боре за прву златну медаљу.

Репрезентација наше земље, било под именом Србија и Црна Гора или као самостална Србија, имала је чак пет пута прилику да игра меч за трофеј, али га никада није освојила.

Србија је међу пет најуспешнијих селекција у профитабилном ФИВБ такмичењу - са пет сребрних и три бронзане медаље, а број одличја биће увећан после утакмице са Бразилом у Кракову. Питање је да ли ћемо коначно уписати "јединицу" у колону за злата или "шестицу" у ону поред.

За утеху нам је чињеница да је Иван Миљковић четири пута биран за МВП завршног турнира! Највише до сада.

Као Србија играмо четврто финале!

Претходно смо губили од САД, Бразила и Француске. Американци су нас добили 2008. у Рију 3:1. Бразил је наредне године био бољи у Беоргаду 3:2, док је Француска убедљиво славила победу прошле сезоне, опет у Рију, 3:0.

Наш највећи крвник је Бразил, селекције против које ћемо играти за злато и у Кракову.

"Кариоке" су 2003. у Мадриду, у једном од најдраматичнијих мечева Светске лиге икада, победиле Србију и Црну Гору 3:2. Пети сет окончан је после 60 поена - 31:29.

Селекција Србије и Црне Горе није искористила прилику за реванш две године касније. У Београдској арени Бразил је победио 3:1.

Од репрезентација које имају више учешћа од нас само су Јапан и Бугарска без злата. Светску лигу освајали су Бразил (девет пута), Италија (8), Русија (3), САД (2), Куба, Холандија, Француска и Пољска (1).

Србија је једини тим на листи освајача медаља без злата, а по броју освојених дели четврто место са Кубом (по девет). По пет пораза у финалу имају још Бразил, Русија и Куба.

Овогодишње издање Светске лиге је 27!

СЛ, медаље (з, с, б):
1. Бразил 9, 6, 4
2. Италија 8, 3, 4
3. Русија 3, 5, 7
4. САД 2, 1, 3
5. Куба 1, 5, 3
6. Холандија 1, 1, 1
7. Француска 1, 1, 0
8. Пољска 1, 0, 1
9. Србија 0, 5, 3

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар