SL: Šesto finale - šesta sreća?! Srbija - Brazil od 20:30!

Odbojaši Srbije u nedelju od 20:30 igraju u Krakovu protiv Brazila u finalu 27. izdanja Svetske lige. Srpska reprezentacija igra šesto finale Svetske lige, ali još uvek nema zlato. Da li je vreme da ga osvoji?

Ostali sportovi 17.07.2016 | 16:15
SL: Šesto finale - šesta sreća?! Srbija - Brazil od 20:30!
"Orlovi" će se šesti put boriti za trofej koji do sada nisu osvojili nijednom. Četvrti put smo u finalu kao Srbija.

Naš tim je sa osam medalja među najuspešnijim učesnicima takmičenja, ali još uvek nema najsjajnije.

"Finale izuskuje veliki napor, ali ujedno i veliku motivaciju. Prošle godine smo takođe izborili finale posle trijumfa u pet setova, želim samo da budemo srčani kao do sada, a rezulultat neka bude kakav bude", rekao je selektor Nikola Grbić.

Plasmanom u finale Svetske lige odbojkaši Srbije došli su u prliku da se bore za prvu zlatnu medalju.

Reprezentacija naše zemlje, bilo pod imenom Srbija i Crna Gora ili kao samostalna Srbija, imala je čak pet puta priliku da igra meč za trofej, ali ga nikada nije osvojila.

Srbija je među pet najuspešnijih selekcija u profitabilnom FIVB takmičenju - sa pet srebrnih i tri bronzane medalje, a broj odličja biće uvećan posle utakmice sa Brazilom u Krakovu. Pitanje je da li ćemo konačno upisati "jedinicu" u kolonu za zlata ili "šesticu" u onu pored.

Za utehu nam je činjenica da je Ivan Miljković četiri puta biran za MVP završnog turnira! Najviše do sada.

Kao Srbija igramo četvrto finale!

Prethodno smo gubili od SAD, Brazila i Francuske. Amerikanci su nas dobili 2008. u Riju 3:1. Brazil je naredne godine bio bolji u Beorgadu 3:2, dok je Francuska ubedljivo slavila pobedu prošle sezone, opet u Riju, 3:0.

Naš najveći krvnik je Brazil, selekcije protiv koje ćemo igrati za zlato i u Krakovu.

"Karioke" su 2003. u Madridu, u jednom od najdramatičnijih mečeva Svetske lige ikada, pobedile Srbiju i Crnu Goru 3:2. Peti set okončan je posle 60 poena - 31:29.

Selekcija Srbije i Crne Gore nije iskoristila priliku za revanš dve godine kasnije. U Beogradskoj areni Brazil je pobedio 3:1.

Od reprezentacija koje imaju više učešća od nas samo su Japan i Bugarska bez zlata. Svetsku ligu osvajali su Brazil (devet puta), Italija (8), Rusija (3), SAD (2), Kuba, Holandija, Francuska i Poljska (1).

Srbija je jedini tim na listi osvajača medalja bez zlata, a po broju osvojenih deli četvrto mesto sa Kubom (po devet). Po pet poraza u finalu imaju još Brazil, Rusija i Kuba.

Ovogodišnje izdanje Svetske lige je 27!

SL, medalje (z, s, b):
1. Brazil 9, 6, 4
2. Italija 8, 3, 4
3. Rusija 3, 5, 7
4. SAD 2, 1, 3
5. Kuba 1, 5, 3
6. Holandija 1, 1, 1
7. Francuska 1, 1, 0
8. Poljska 1, 0, 1
9. Srbija 0, 5, 3

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar