Шта смије да се пере у машини за судове, а шта не?

Много пута смо се сусрели са проблемом велике количине неопраног посуђа, а управо због машине за прање судова.

Занимљивости 17.07.2016 | 12:39
Шта смије да се пере у машини за судове, а шта не?
Да свет није постао богатији за ствари као што је машина за судове, био би једно јако прљаво место, пише Хуффингтон Пост.

Међутим, као и сваки други електрични апарат и машина за судове, осим предности, има своје недостатке, а управо због тих недостатака не можемо апсолутно све да ставимо у њу.

Кухињски ножеви врхунског квалитета колико год њихов квалитет био врхунски никако не смеју да заврше у машини. Због температуре као и због мешања воде, оштрице оваквих ножева брзо могу постати тупе.

Посуђе од челика такође не би требало стављати у машину за суђе. Машинско прање оваквог посуђа доводи до скидања заштитног слоја, и доводи до рђања, не само посуђа већ и машине.

Нешто што би увек требало ручно да перете су сви дрвени предмети. Даске, кутлаче, и сав дрвени прибор због машинског прања се уништава. Лако пуца, ломи се и због високих температура губи површински слој.

Кристалне и ручно осликане чаше нешто је што се никакако не сме наћи у машини, па чак ни случајно. Овакве су чаше изузетно осетљиве на високе температуре, а само једним прањем у машини боја ће нестати, а велика је вероватноћа да ће исте и попуцати.

Позлаћени прибор за јело и машина за прање посуђа никако не иду заједно. Ако желите да вам прибор остане позлаћен, перите га ручно.

Тефлонски тигањи и лонци због високих температура губе свој површински слој. Управо због тог површинског, нељепљивог слоја сте их и платили тако скупо. Ако желите тигањ или лонац без нелепљивог слоја, не морате да уништавате оне тефлонске, купите јефтиније.

Ножеви са шупљим дршкама такође се не би смели наћи у машини. Већина таквих оштрица причвршћена је за дршку лепком који се због температуре врло брзо отопи.

Алуминијумске посуде за једнократну употребу такође се убрајају у ову листу ствари које се никако не би смеле дружити са машином за прање суђа. Овакве посуде стварају највеће проблемемашинама , оне поспешују рђање, а на остатку посуђа могу оставити црне мрље.

Пластичне посуде које остану од јогурта и сличних производа, за које сматрамо да се могу више пута употребити. Оне нису отпорне на високе температуре и свакако би их требало прати ручно.

Последња ствар са ове листе је посуђе с златним ивицама или позлаћеним мотивима. Запамтите, машина за прање посуђа напросто обожава да "поједе" све златно.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар