Šta smije da se pere u mašini za sudove, a šta ne?

Mnogo puta smo se susreli sa problemom velike količine neopranog posuđa, a upravo zbog mašine za pranje sudova.

Zanimljivosti 17.07.2016 | 12:39
Šta smije da se pere u mašini za sudove, a šta ne?
Da svet nije postao bogatiji za stvari kao što je mašina za sudove, bio bi jedno jako prljavo mesto, piše Huffington Post.

Međutim, kao i svaki drugi električni aparat i mašina za sudove, osim prednosti, ima svoje nedostatke, a upravo zbog tih nedostataka ne možemo apsolutno sve da stavimo u nju.

Kuhinjski noževi vrhunskog kvaliteta koliko god njihov kvalitet bio vrhunski nikako ne smeju da završe u mašini. Zbog temperature kao i zbog mešanja vode, oštrice ovakvih noževa brzo mogu postati tupe.

Posuđe od čelika takođe ne bi trebalo stavljati u mašinu za suđe. Mašinsko pranje ovakvog posuđa dovodi do skidanja zaštitnog sloja, i dovodi do rđanja, ne samo posuđa već i mašine.

Nešto što bi uvek trebalo ručno da perete su svi drveni predmeti. Daske, kutlače, i sav drveni pribor zbog mašinskog pranja se uništava. Lako puca, lomi se i zbog visokih temperatura gubi površinski sloj.

Kristalne i ručno oslikane čaše nešto je što se nikakako ne sme naći u mašini, pa čak ni slučajno. Ovakve su čaše izuzetno osetljive na visoke temperature, a samo jednim pranjem u mašini boja će nestati, a velika je verovatnoća da će iste i popucati.

Pozlaćeni pribor za jelo i mašina za pranje posuđa nikako ne idu zajedno. Ako želite da vam pribor ostane pozlaćen, perite ga ručno.

Teflonski tiganji i lonci zbog visokih temperatura gube svoj površinski sloj. Upravo zbog tog površinskog, neljepljivog sloja ste ih i platili tako skupo. Ako želite tiganj ili lonac bez nelepljivog sloja, ne morate da uništavate one teflonske, kupite jeftinije.

Noževi sa šupljim drškama takođe se ne bi smeli naći u mašini. Većina takvih oštrica pričvršćena je za dršku lepkom koji se zbog temperature vrlo brzo otopi.

Aluminijumske posude za jednokratnu upotrebu takođe se ubrajaju u ovu listu stvari koje se nikako ne bi smele družiti sa mašinom za pranje suđa. Ovakve posude stvaraju najveće problememašinama , one pospešuju rđanje, a na ostatku posuđa mogu ostaviti crne mrlje.

Plastične posude koje ostanu od jogurta i sličnih proizvoda, za koje smatramo da se mogu više puta upotrebiti. One nisu otporne na visoke temperature i svakako bi ih trebalo prati ručno.

Poslednja stvar sa ove liste je posuđe s zlatnim ivicama ili pozlaćenim motivima. Zapamtite, mašina za pranje posuđa naprosto obožava da "pojede" sve zlatno.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar