Бриони – омиљено љетовалиште Јосипа Броза Тита

Чисто море, прелепа природа, животиње које слободно шетају, два функционална хотела – тако би се могли описати Бриони, група острва уз Истру, омиљено летовалиште шефа бивше СФРЈ Јосипа Броза Тита, које је 1983. проглашено за Национални парк и доступно јавности.

Путовања 17.07.2016 | 12:34
Бриони – омиљено љетовалиште Јосипа Броза Тита
Брионе чине два већа и 11 мањих острва, на којима се налазе мање и више сачуване грађевине из различитих периода историје, од римске палате, преко средњовековних цркава и капела, до неколико вила и хотела из 20. века.
До овог „раја на Земљи“ стиже се бродом из сликовите Фажане на западној обали истарског полуострва.

На острвима су пронађени трагови живота из каменог доба.

У време када је почетком 20. века Брионе купио аустријски бизнисмен Паул Купелвајзер европска аристократија играла је овде голф на терену који је 1922. био највећи у Европи.

Осим тог спорта, играли су још један са палицама – поло, али на бициклима, док су на коњима ту потеру за лоптицом играли у води, забаве ради.

До 1960-их острво је било слабо насељено, али онда постаје летњиковац председника Југославије.

Тито је овде проводио велики део времена, кажу, чак и по шест месеци годишње, доносећи одлуке из своје виле на највећем острву брионског архипелага, Велики Брион, која је данас резиденција хрватских председника, а ту је гостио и своје званице, од светских лидера до највећих светских филмских имена.

Филмове које је народ гледао на Пулском филмском фестивалу, Броз је гледао у приватном брионском биоскопу на отвореном.

Управо ту је у друштву Ричарда Бартона гледао епску причу о партизанима – Сутјеска.

Етиопијски цар Хајле Селасије био је први високи гост који је посетио маршала у овом несвакидашњем амбијенту, у којем су сађене различите егзотичне биљне врсте које је Тито лично доносио са својих Путовања мира по свету.

Госте је често у разгледање највећег острва возио у кадилаку, који му је купила југословенска дијаспора у Канади, а који посетиоци Бриона данас могу изнајмити по цени од 700 евра за један сат.

Брионски национални парк може се обићи и туристичким возом уз пратњу туристичког водича.

Велику пажњу привлачи сафари парк, на којем гости могу да разгледају бројне животињске врсте, од локалних истарских коза, преко муфлона са Сицилије, до лама и индијске слонице Ланке, коју је у пару са слоном Сонијем, Титу поклонила индијска премијерка Индира Ганди.

Бриони су иначе, крајем 19. и кроз 20. век били место где су допремане животиње коју су даље куповали европски зоолошки вртови.

Посебну атракцију представља бели папагај Коки који прича, а будући да је забележено неколико фотографија Тита са том птицом, гости га најчешће терају да изговори име оца народа и народности бивше Југославије.

РТС
фото: Интернет

Коментари / 0

Оставите коментар