Brioni – omiljeno ljetovalište Josipa Broza Tita

Čisto more, prelepa priroda, životinje koje slobodno šetaju, dva funkcionalna hotela – tako bi se mogli opisati Brioni, grupa ostrva uz Istru, omiljeno letovalište šefa bivše SFRJ Josipa Broza Tita, koje je 1983. proglašeno za Nacionalni park i dostupno javnosti.

Putovanja 17.07.2016 | 12:34
Brioni – omiljeno ljetovalište Josipa Broza Tita
Brione čine dva veća i 11 manjih ostrva, na kojima se nalaze manje i više sačuvane građevine iz različitih perioda istorije, od rimske palate, preko srednjovekovnih crkava i kapela, do nekoliko vila i hotela iz 20. veka.
Do ovog „raja na Zemlji“ stiže se brodom iz slikovite Fažane na zapadnoj obali istarskog poluostrva.

Na ostrvima su pronađeni tragovi života iz kamenog doba.

U vreme kada je početkom 20. veka Brione kupio austrijski biznismen Paul Kupelvajzer evropska aristokratija igrala je ovde golf na terenu koji je 1922. bio najveći u Evropi.

Osim tog sporta, igrali su još jedan sa palicama – polo, ali na biciklima, dok su na konjima tu poteru za lopticom igrali u vodi, zabave radi.

Do 1960-ih ostrvo je bilo slabo naseljeno, ali onda postaje letnjikovac predsednika Jugoslavije.

Tito je ovde provodio veliki deo vremena, kažu, čak i po šest meseci godišnje, donoseći odluke iz svoje vile na najvećem ostrvu brionskog arhipelaga, Veliki Brion, koja je danas rezidencija hrvatskih predsednika, a tu je gostio i svoje zvanice, od svetskih lidera do najvećih svetskih filmskih imena.

Filmove koje je narod gledao na Pulskom filmskom festivalu, Broz je gledao u privatnom brionskom bioskopu na otvorenom.

Upravo tu je u društvu Ričarda Bartona gledao epsku priču o partizanima – Sutjeska.

Etiopijski car Hajle Selasije bio je prvi visoki gost koji je posetio maršala u ovom nesvakidašnjem ambijentu, u kojem su sađene različite egzotične biljne vrste koje je Tito lično donosio sa svojih Putovanja mira po svetu.

Goste je često u razgledanje najvećeg ostrva vozio u kadilaku, koji mu je kupila jugoslovenska dijaspora u Kanadi, a koji posetioci Briona danas mogu iznajmiti po ceni od 700 evra za jedan sat.

Brionski nacionalni park može se obići i turističkim vozom uz pratnju turističkog vodiča.

Veliku pažnju privlači safari park, na kojem gosti mogu da razgledaju brojne životinjske vrste, od lokalnih istarskih koza, preko muflona sa Sicilije, do lama i indijske slonice Lanke, koju je u paru sa slonom Sonijem, Titu poklonila indijska premijerka Indira Gandi.

Brioni su inače, krajem 19. i kroz 20. vek bili mesto gde su dopremane životinje koju su dalje kupovali evropski zoološki vrtovi.

Posebnu atrakciju predstavlja beli papagaj Koki koji priča, a budući da je zabeleženo nekoliko fotografija Tita sa tom pticom, gosti ga najčešće teraju da izgovori ime oca naroda i narodnosti bivše Jugoslavije.

RTS
foto: Internet

Komentari / 0

Ostavite komentar