Зашто вјештачки заслађивачи повећавају апетит?

Због ниске калоричне вредности, вештачки заслађивачи препоручују се особама које су на дијети, онима с прекомерном тежином и особама које болују од дијабетеса. Међутим, нова студија аустралијских научника показала је да заменски заслађивачи заправо стимулишу апетит и подстичу конзумацију додатних 30 одсто калорија кроз храну.

Здравље 16.07.2016 | 20:00
Зашто вјештачки заслађивачи повећавају апетит?
Разна истраживања на животињама и људима показала су да конзумирање вештачких заслађивача може створити осећај глади и реално повећати апетит. Тек је нова, обимна студија вођена од стране стручњака Центра „Чарлс Перкинс“ при Универзитету у Сиднеју, а у сарадњи са Институтом за медицинска истраживања „Гарван“, открила зашто долази до ове појаве.

Милиони људи у свету редовно користе сукралозу, вештачки заслађивач ниске калоричне вредности. Већина таквих заслађивача добија се из сахарозе, а међу најпознатијима су аспартам, калијум ацесулфам, неотам, натријум цикламат и сахарин.

Тестирања спроведена на мувама, којима су током пет дана давани вештачки заслађивачи, показала су да су ови инсекти након хроничне изложености заслађивачима, били хиперактивни, да су патили од инсомније, од нетолеранције на глукозу, да су имали већу потребу за слатким, као и појачан апетит те су конзумирали више калорија.

Научници су установили да вештачки заслађивачи мењају начин на који мозак перципира укус слатког на нивоу центара за награђивање – појачавао га је, створивши неравнотежу између нивоа „правог шећера“ и нивоа глукозе, што је организам подстицало на конзумирање још више шећера.

Када конзумирамо „прави шећер“ у мозгу се ослобађа допамин, а у крви расте ниво глукозе.

У случају вештачких заслађивача, допамин подстиче осећај задовољства, но, с обзиром на то да заслађивачи не садрже шећер не расте ниво глукозе у крви, због чега организам као надокнаду тражи калорије из хране.

Резултати теста били су исти и код пацова, и објављени су у часопису Целл Метаболисм.

Извор: ТХЕ УНИВЕРСИТY ОФ СYДНЕY

Коментари / 0

Оставите коментар