Zašto vještački zaslađivači povećavaju apetit?

Zbog niske kalorične vrednosti, veštački zaslađivači preporučuju se osobama koje su na dijeti, onima s prekomernom težinom i osobama koje boluju od dijabetesa. Međutim, nova studija australijskih naučnika pokazala je da zamenski zaslađivači zapravo stimulišu apetit i podstiču konzumaciju dodatnih 30 odsto kalorija kroz hranu.

Zdravlje 16.07.2016 | 20:00
Zašto vještački zaslađivači povećavaju apetit?
Razna istraživanja na životinjama i ljudima pokazala su da konzumiranje veštačkih zaslađivača može stvoriti osećaj gladi i realno povećati apetit. Tek je nova, obimna studija vođena od strane stručnjaka Centra „Čarls Perkins“ pri Univerzitetu u Sidneju, a u saradnji sa Institutom za medicinska istraživanja „Garvan“, otkrila zašto dolazi do ove pojave.

Milioni ljudi u svetu redovno koriste sukralozu, veštački zaslađivač niske kalorične vrednosti. Većina takvih zaslađivača dobija se iz saharoze, a među najpoznatijima su aspartam, kalijum acesulfam, neotam, natrijum ciklamat i saharin.

Testiranja sprovedena na muvama, kojima su tokom pet dana davani veštački zaslađivači, pokazala su da su ovi insekti nakon hronične izloženosti zaslađivačima, bili hiperaktivni, da su patili od insomnije, od netolerancije na glukozu, da su imali veću potrebu za slatkim, kao i pojačan apetit te su konzumirali više kalorija.

Naučnici su ustanovili da veštački zaslađivači menjaju način na koji mozak percipira ukus slatkog na nivou centara za nagrađivanje – pojačavao ga je, stvorivši neravnotežu između nivoa „pravog šećera“ i nivoa glukoze, što je organizam podsticalo na konzumiranje još više šećera.

Kada konzumiramo „pravi šećer“ u mozgu se oslobađa dopamin, a u krvi raste nivo glukoze.

U slučaju veštačkih zaslađivača, dopamin podstiče osećaj zadovoljstva, no, s obzirom na to da zaslađivači ne sadrže šećer ne raste nivo glukoze u krvi, zbog čega organizam kao nadoknadu traži kalorije iz hrane.

Rezultati testa bili su isti i kod pacova, i objavljeni su u časopisu Cell Metabolism.

Izvor: THE UNIVERSITY OF SYDNEY

Komentari / 0

Ostavite komentar