Како да знате да ли је диња свјежа и слатка?

Диња (Цуцумис мело) је, уз лубеницу,салтко поврће које је за многе прва социјација за лето.

Здравље 16.07.2016 | 17:02
Како да знате да ли је диња свјежа и слатка?
Наранџаста боја овог сочног плода указује на обиље каротена који је снажан антиоксиданс. Иако се за конзумацију преферира сочно месо диње, у неким народима Јужне Америке и Азије најцењеније су коштице.

Диња је одлична ако сте на дијети јер у 150 грама има свега 53 калорије, 13 грама угљених хидрата, а прегршт влакана и витамина А и Ц.  Код неких калифорнијских сорти измерене су количине ових витамина које чак потпуно могу да задовоље нашу дневну потребу за њима.

Осим тога, динај обилује антиоксидансима колином, зеаксантином и бета каротеном, који пружају заштиту од низа болести - од обичне прехладе па све до рака.

С обзиром на то да скоро 95 процената диње чини вода, она је идеална за хидратацију током врућих летних дана.

Семенке, садрже протеине, влакна и омега-3 масне киселине у облику алфа-линоленске киселине. Посебно се препоручују код особа које имају проблеме са бубрезима и каменом у бубрегу.

У Индији ове семенке мељу и убацују их у напитак од јогурта, као и у млеко, а целе семенке у слаткише и алве, пише "Алтернатива за вас".

Диња садржи нутријенте важне за здравље очију, смањује ризик од астме, регулише крвни притисак, помаже варење, али доприноси и лепоти коже и косе.

Уље од семенки је у давним временима било лек против кашља, високе температуре, паразити, против сметњи у вези са варејем, бубрезима и уринарним трактом.

Зрела је и слатка ако...

При куповини обратите пажњу на петељку. Ако се око ње стварају капљице воде, то је знак да је плод убран прерано. Код зреле диње петељка лако отпада, а на том месту остаје мало удубљење. Пре сечења добро је оперите под млазом топле воде да нечистоће са коре не би ушле у јестив део. Исечени плод чувајте у фрижидеру максимално три дана у затвореној посуди, због јаке ароме која се преноси на друге намирнице.

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар