Kako da znate da li je dinja svježa i slatka?

Dinja (Cucumis melo) je, uz lubenicu,saltko povrće koje je za mnoge prva socijacija za leto.

Zdravlje 16.07.2016 | 17:02
Kako da znate da li je dinja svježa i slatka?
Narandžasta boja ovog sočnog ploda ukazuje na obilje karotena koji je snažan antioksidans. Iako se za konzumaciju preferira sočno meso dinje, u nekim narodima Južne Amerike i Azije najcenjenije su koštice.

Dinja je odlična ako ste na dijeti jer u 150 grama ima svega 53 kalorije, 13 grama ugljenih hidrata, a pregršt vlakana i vitamina A i C.  Kod nekih kalifornijskih sorti izmerene su količine ovih vitamina koje čak potpuno mogu da zadovolje našu dnevnu potrebu za njima.

Osim toga, dinaj obiluje antioksidansima kolinom, zeaksantinom i beta karotenom, koji pružaju zaštitu od niza bolesti - od obične prehlade pa sve do raka.

S obzirom na to da skoro 95 procenata dinje čini voda, ona je idealna za hidrataciju tokom vrućih letnih dana.

Semenke, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline. Posebno se preporučuju kod osoba koje imaju probleme sa bubrezima i kamenom u bubregu.

U Indiji ove semenke melju i ubacuju ih u napitak od jogurta, kao i u mleko, a cele semenke u slatkiše i alve, piše "Alternativa za vas".

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju, smanjuje rizik od astme, reguliše krvni pritisak, pomaže varenje, ali doprinosi i lepoti kože i kose.

Ulje od semenki je u davnim vremenima bilo lek protiv kašlja, visoke temperature, paraziti, protiv smetnji u vezi sa varejem, bubrezima i urinarnim traktom.

Zrela je i slatka ako...

Pri kupovini obratite pažnju na peteljku. Ako se oko nje stvaraju kapljice vode, to je znak da je plod ubran prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na tom mestu ostaje malo udubljenje. Pre sečenja dobro je operite pod mlazom tople vode da nečistoće sa kore ne bi ušle u jestiv deo. Isečeni plod čuvajte u frižideru maksimalno tri dana u zatvorenoj posudi, zbog jake arome koja se prenosi na druge namirnice.

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar