Дан Првог одреда специјалне полиције

Парастосом у Саборној цркви, полагањем вијенаца на спомен обиљежју погинулим борцима Отаџбинског рата и на гроб ратног команданта Рајка Кушића у Палама је данас обиљежен Дан Првог одреда специјалне полиције Републике Српске.

Република Српска 16.07.2016 | 21:57
Дан Првог одреда специјалне полиције
Први одред специјалне полиције Републике Српске, из којег је касније формирано још осам одреда, учетвовао је у борбама широм Републике Српске. Кроз Први одред прошло је око 300 специјалца, а жртве пале за стварање Републике Српске биле су велике.

"Тридесет припадника Првог одреда специјалне полиције Републике Српске уградило је своје животе у темеље Републике Српске. Ти момци су, као и ми преживјели, остали овдје 92. да стварају Републику Српску и бране српски народ. Да смо тих година сви отишли негдје, данас не би било Републике Српске'', каже предсједник Удружења ветерана Првог одреда специјалне полиције Републике Српске Борислав Цицовић и додаје да се данас поклањају сјенима мртвих сабораца те да неће дозволити да они падну у заборав.

Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић истакао је да је највише борбених дејстава извео управо са припадницима специјалне полиције Републике Српске.



"Драго ми је што данас исказујемо јединство, а оно се огледа у присуству припадника Првог одреда специјалне полиције, присуству припданика осталих одреда од Требиња до Приједора те присуству припадника активног састава МУП-а Републике Српске који имају на кога да се угледају'', каже генерал Савић и додаје:

"Онако како смо били јединствени у рату морамо бити јединствени и у миру. Једино тако представљамо озбиљну снагу која може рјешавати свије проблеме, па и проблеме државе уколико то буде потребно''.

Нажалост више од двије деценије од завршетка рата борци који су створили Републику Српску не уживају статус и поштовање какво заслужују.

"То је посебно видљиво када је у питању брига о породицама погинулих бораца. Имамо проблема са кашњењем Одлуке о стамбеном збрињавању, проблема са запошљавањем дјеце погинулих, али и у запошљавању демобилисаних бораца'', истче предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић.



"Ситуација је тешка. Ми колико можемо, између себе помажемо једни другима. Надамо се да ће доћи вријеме да и држава мало више пажње посвети погинулим борцима, али и онима који су преживјели ово све, али се нису успјели снаћи. На нама је да до тада издржимо'', каже предсједник Удружења ветерана Првог одреда специјалне полиције Републике Српске Борислав Цицовић.

Подсјећамо да је Боарчка организација Републике Српске на Скупштини крајем јуна ове године затражила од навиших републичких органа да у року од 60 дана покрену измјену Закона о Удружењима и фондацијама како би се БОРС-у додијелио посебан статус.

Уколико се њихов захтјев не испуни своје незадовољство исказаће путем новоформиране институције Сабора српског борца.



БН телевизија

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

парастос

16.07.2016 16:43

Изгледа идуце године неце доци нико...срамота колико има окупљених...јад и биједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

16.07.2016 17:18

Они и њима слични су највредније што Република Српска има. И да је само један дошао, вриједи више него сви што сједе у влади у Бања Луци и Сарајеву, заједно.

Name

Спец унит

17.07.2016 14:37

Ре парастос, Вјеруј ми брате ни мене нико није позвао да присуствујем овом скупу иако сам био припадник овог одреда с бројем 10.., а радо би се одазвао !Шта рећи а не заплакати!

Name

Ђоко

16.07.2016 18:02

Прва специјална полицијска јединица основана је у Бањој Луци под окриљем бањалучког центра служби безбједности, а под називом ,, Специјални одред ЦСБ '', чак и прије формирања Војске Републике Српске (дакле прије 12. маја 1992. ). Док је бањалучки одред ,,специјале'' ратовао, уважени специјалци са Пала су били кафу у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.07.2016 18:13

Потврђујем.

Name

Ре

16.07.2016 18:52

Гдје ли си ти ратовао и с ким само Бог зна. Па 4 априла је у Сарајеву почео рат. И тада се "специјала" подијелила, односно Специјална јединица полиције, те су Срби формирали своју Специјалу. А можда се тада како кажеш и јесте формирало неко специјално одјељење у Бања Луци, ал чега, питање је. Ал да су ратовали нису. Па у Сарајеву, се линија одбране није помјерила један метар, а да вама не би помоћи из Сарајева, Хрвати би вам ушли у Бл. Километре сте линије изгубили.

Name

ре Дјоко

16.07.2016 19:22

Ау брате ал га лупи! Спец јединица МУП РС је настала 4 Априла званицно када су се српски кадрови одвојили од тадасње предратне Спец Јединице МУП БИХ. Тада је било свакаквих јединица које су себе звале Специјална али ово је била прва Спец Јесиница МУП РС а тад јос ни ВРС није формирао своје јединице. Твој антагонизам према Палама је оцит. А док смо ми ратовали у Спец јединици МУП РС Априла 92 ти си вјероватно негдје пио кафу ко зна с ким...

Name

Рс

16.07.2016 20:02

Цим ти писес "БањОЈ Луци" све ми је јасно... не насједајте на провокације ових босњака. Данас свако има интернет и за секунду се мозе провјерити кад је ста основано. Прва специјална јединица је ова паљанска којом је комамдовао Миленко Карисик и током рата се добро наратовала.

Name

Гиле

16.07.2016 20:23

Не лупетај

Name

ре Ђоко

17.07.2016 07:48

Сјетите се Лиздека и Пупића, првих специјалаца који су погинули у борбама за школу на Врацама. Слава им.

Name

ЦСБ

17.07.2016 08:19

Бањалучка специјала (одред ЦСБ) је ратовала '91 у Славонији. Какав април и почетак рата тад?!

Name

@ЦСБ

17.07.2016 15:53

Ментолу тада је ратовала ЈНА и цијела бивса Yуга,цак и муслимани су тада ратовали са нама.....цуј Бањалуцка специјала хаха и ста је било кад си се пробудио хаха.Једино истина је да це те ви крајисници и мртви мрзити Србе из Сарајева.Па ви нисте ратовали ни за себе него сте плакали 'пада Бањалука' хаха.Требало је пустити да вас све згазе а не момци из Сарајева да иду по Крајини док сте ви сви побјегли и за такве болеснике зивоте дају.

Name

7147

16.07.2016 20:14

Дужно поштовање свим погинулим припадницима СБП РС. Велики поздрав момцима из првог одреда,и све честитке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Командир 6 вода СПМуП-БЛ

17.07.2016 05:41

Тацно је да је прва специјала основана цијепањем специјалне јединице,а након тога и остале специјалне јединице на нивоу РС.Није тацно као сто поједини овде наводе и јако је рузно да се као мрзе Бања луцани-Паљани.Ратовало се на цијелој територији РС,Бања луцани на Сарајевском ратисту,Сарајлије на Крајиском,Семмберци,Сеховици,Добојска,Приједорска и остале специјале по потреби на било којом ратисту.Сви смо гинули,нестајали,рањени,болесни,тузни,радосни,али ми нисмо непријатељи медјусобно и немојте то радити.Назалост и Сарајево,Бихац,Тузлу смо могли узети када смо хтјели,тадасња политика није дозвољавала,свако је свој град и остале сами одбранили.Наси непријателхи се у федерацији а не у РС.Схватите то вец једном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.07.2016 09:53

Нисте ви ратовали, тих дана сте ви само пљачкали и показивали нељудскост.

Name

ТУЗЛА

17.07.2016 11:16

Ма шта рече командире. Тузлу сте освојити могли. То би било тако да су у Тузли били ненаоружани цивили па се ви само ушетате. Што не ослободисте оне јаднике на Мајевици 1994.г. него се они храбро предадоше и остадоше живи за разлику од оних цивила које ви заробисте. хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЕВј666бYКВY

Name

Источно Сарајево

17.07.2016 10:21

Гледам шта пишете, нисте Ви први формирани, ми смо, зар је то битно ратовали смо сви и имамо оно што је данас најважније Републику Српску, и овом приликом само да додам вјечна слава свим погинулим храбрим нашим специјалцима. Живила Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

17.07.2016 10:32

Све честитке херојима РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

17.07.2016 13:00

ПРЕСТАНИТЕ СА ГЛУПИМ КОМЕНТАРИМА... БИО ЈЕ РАТ И СВАКО ЈЕ ПОСТУПАО ПО СВОЈ САВЈЕСТИ... АЛИ ИСТНЕ РАДИ, ДА СУ КРАЈШНИЦИ КОЈИ СУ КРШТЕНИ КАО "КОМУЊАРЕ", МАСОВНО "НАГУЛИЛИ" У СРБИЈУ, КАО НЕКИ САРАЈЕВСКИ И МОСТАРСКИ СРБИ - НЕ БИ БИЛО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - А РОМАНИЈЦИМА ЗА ХРАБРОСТ, СВАКА ЧАСТ - НЕМА ПОДЈЕЛА МЕЂУ СРБИМА ЗАПАДНО ОД ДРИНЕ - АЛИ ТРЕБА ДА СЕ ДИЈЕЛИМО НА ПОШТЕНЕ И НЕПОШТЕНЕ - КОРУМПИРАНЕ И СЕЦИКЕСЕ, А ЛОПОВЕ ТРЕБА ХИТНО ТАМО ГДЈЕ ИМ ЈЕ МЈЕСТО. ТРЕБА НАМ ОБНОВА И ОПОРАВАК И ВЕЛИКО ПОШТОВАЊЕ ОНИМА КОЈИ СУ УЗЕЛИ ПУШКЕ У РУКЕ ДА БРАНЕ НАРОД - А СТРАДАЛИМА И ЊИХОВИМ ПОРОДИЦАМА СВАКО ПОШТОВАЊЕ И ХВАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ДЕ ГОТХИА

17.07.2016 16:00

Ти јадо на карти не знас показати СА и МО.....толико си глуп да је јос само Додик и крајисници глупљи од тебе.

Name

фицо

17.07.2016 16:37

Срби из Сарајева су били елита бивсе YУ,и како су их из других центара нпр БГ,Нис,НС,МО итд вољели и постовали због тога дотле их је та гамад из рупа по Босни презирала из зависти.Зато се и сад пљује на СДС и њих.БГ би дао све да су Срби из СА досли код њих а не оне сељацине крајиске и 100 пута су рекли 'ста це они у Бијељини медју оним дебилима'.Странци су видјели да су ови из Крајине глупи,примитивни и завидни на ове зато су преко БЛ русили РС,митинг у БЛ је био у договору са западом и Хрватима а уз помоц Радица и Додика и док су они русили демонстрацијама Карадзица,Младица,владу,РС и уносили неред дотле су устасе клале Србе по Крајини,све је исло паралелно и у исто вријеме.Наси порази у РС поцињу и заврсавају се са Крајином.Карадзица и Младица су испоруцили издајници из БЛ ,знаци не Срби из Србије, вец Додик! Да они иду у Хаг без Алије Изетбеговица - то није смијело да буде али на залост то се десило због Додика. Друго, нама је Дејтонски споразум признао готово све за ста смо се борили: дрзаву,границе, полицију, војску....данас је то све Додик и Крајина унистили.Они су обезвриједили сву борбу и све унистили за ста смо се борили.То је био циљ засто је доведен Додик и засто је све пребацено у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ