Dan Prvog odreda specijalne policije

Parastosom u Sabornoj crkvi, polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim borcima Otadžbinskog rata i na grob ratnog komandanta Rajka Kušića u Palama je danas obilježen Dan Prvog odreda specijalne policije Republike Srpske.

Republika Srpska 16.07.2016 | 21:57
Dan Prvog odreda specijalne policije
Prvi odred specijalne policije Republike Srpske, iz kojeg je kasnije formirano još osam odreda, učetvovao je u borbama širom Republike Srpske. Kroz Prvi odred prošlo je oko 300 specijalca, a žrtve pale za stvaranje Republike Srpske bile su velike.

"Trideset pripadnika Prvog odreda specijalne policije Republike Srpske ugradilo je svoje živote u temelje Republike Srpske. Ti momci su, kao i mi preživjeli, ostali ovdje 92. da stvaraju Republiku Srpsku i brane srpski narod. Da smo tih godina svi otišli negdje, danas ne bi bilo Republike Srpske'', kaže predsjednik Udruženja veterana Prvog odreda specijalne policije Republike Srpske Borislav Cicović i dodaje da se danas poklanjaju sjenima mrtvih saboraca te da neće dozvoliti da oni padnu u zaborav.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić istakao je da je najviše borbenih dejstava izveo upravo sa pripadnicima specijalne policije Republike Srpske.



"Drago mi je što danas iskazujemo jedinstvo, a ono se ogleda u prisustvu pripadnika Prvog odreda specijalne policije, prisustvu pripdanika ostalih odreda od Trebinja do Prijedora te prisustvu pripadnika aktivnog sastava MUP-a Republike Srpske koji imaju na koga da se ugledaju'', kaže general Savić i dodaje:

"Onako kako smo bili jedinstveni u ratu moramo biti jedinstveni i u miru. Jedino tako predstavljamo ozbiljnu snagu koja može rješavati svije probleme, pa i probleme države ukoliko to bude potrebno''.

Nažalost više od dvije decenije od završetka rata borci koji su stvorili Republiku Srpsku ne uživaju status i poštovanje kakvo zaslužuju.

"To je posebno vidljivo kada je u pitanju briga o porodicama poginulih boraca. Imamo problema sa kašnjenjem Odluke o stambenom zbrinjavanju, problema sa zapošljavanjem djece poginulih, ali i u zapošljavanju demobilisanih boraca'', istče predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić.



"Situacija je teška. Mi koliko možemo, između sebe pomažemo jedni drugima. Nadamo se da će doći vrijeme da i država malo više pažnje posveti poginulim borcima, ali i onima koji su preživjeli ovo sve, ali se nisu uspjeli snaći. Na nama je da do tada izdržimo'', kaže predsjednik Udruženja veterana Prvog odreda specijalne policije Republike Srpske Borislav Cicović.

Podsjećamo da je Boarčka organizacija Republike Srpske na Skupštini krajem juna ove godine zatražila od naviših republičkih organa da u roku od 60 dana pokrenu izmjenu Zakona o Udruženjima i fondacijama kako bi se BORS-u dodijelio poseban status.

Ukoliko se njihov zahtjev ne ispuni svoje nezadovoljstvo iskazaće putem novoformirane institucije Sabora srpskog borca.



BN televizija

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

parastos

16.07.2016 16:43

Izgleda iduce godine nece doci niko...sramota koliko ima okupljenih...jad i bijeda

ODGOVORITE
Name

Maki

16.07.2016 17:18

Oni i njima slični su najvrednije što Republika Srpska ima. I da je samo jedan došao, vrijedi više nego svi što sjede u vladi u Banja Luci i Sarajevu, zajedno.

Name

Spec unit

17.07.2016 14:37

Re parastos, Vjeruj mi brate ni mene niko nije pozvao da prisustvujem ovom skupu iako sam bio pripadnik ovog odreda s brojem 10.., a rado bi se odazvao !Šta reći a ne zaplakati!

Name

Đoko

16.07.2016 18:02

Prva specijalna policijska jedinica osnovana je u Banjoj Luci pod okriljem banjalučkog centra službi bezbjednosti, a pod nazivom ,, Specijalni odred CSB '', čak i prije formiranja Vojske Republike Srpske (dakle prije 12. maja 1992. ). Dok je banjalučki odred ,,specijale'' ratovao, uvaženi specijalci sa Pala su bili kafu u Sarajevu.

ODGOVORITE
Name

Re

16.07.2016 18:13

Potvrđujem.

Name

Re

16.07.2016 18:52

Gdje li si ti ratovao i s kim samo Bog zna. Pa 4 aprila je u Sarajevu počeo rat. I tada se "specijala" podijelila, odnosno Specijalna jedinica policije, te su Srbi formirali svoju Specijalu. A možda se tada kako kažeš i jeste formiralo neko specijalno odjeljenje u Banja Luci, al čega, pitanje je. Al da su ratovali nisu. Pa u Sarajevu, se linija odbrane nije pomjerila jedan metar, a da vama ne bi pomoći iz Sarajeva, Hrvati bi vam ušli u Bl. Kilometre ste linije izgubili.

Name

re Djoko

16.07.2016 19:22

Au brate al ga lupi! Spec jedinica MUP RS je nastala 4 Aprila zvanicno kada su se srpski kadrovi odvojili od tadasnje predratne Spec Jedinice MUP BIH. Tada je bilo svakakvih jedinica koje su sebe zvale Specijalna ali ovo je bila prva Spec Jesinica MUP RS a tad jos ni VRS nije formirao svoje jedinice. Tvoj antagonizam prema Palama je ocit. A dok smo mi ratovali u Spec jedinici MUP RS Aprila 92 ti si vjerovatno negdje pio kafu ko zna s kim...

Name

Rs

16.07.2016 20:02

Cim ti pises "BanjOJ Luci" sve mi je jasno... ne nasjedajte na provokacije ovih bosnjaka. Danas svako ima internet i za sekundu se moze provjeriti kad je sta osnovano. Prva specijalna jedinica je ova paljanska kojom je komamdovao Milenko Karisik i tokom rata se dobro naratovala.

Name

Gile

16.07.2016 20:23

Ne lupetaj

Name

re Đoko

17.07.2016 07:48

Sjetite se Lizdeka i Pupića, prvih specijalaca koji su poginuli u borbama za školu na Vracama. Slava im.

Name

CSB

17.07.2016 08:19

Banjalučka specijala (odred CSB) je ratovala '91 u Slavoniji. Kakav april i početak rata tad?!

Name

@CSB

17.07.2016 15:53

Mentolu tada je ratovala JNA i cijela bivsa Yuga,cak i muslimani su tada ratovali sa nama.....cuj Banjalucka specijala haha i sta je bilo kad si se probudio haha.Jedino istina je da ce te vi krajisnici i mrtvi mrziti Srbe iz Sarajeva.Pa vi niste ratovali ni za sebe nego ste plakali 'pada Banjaluka' haha.Trebalo je pustiti da vas sve zgaze a ne momci iz Sarajeva da idu po Krajini dok ste vi svi pobjegli i za takve bolesnike zivote daju.

Name

7147

16.07.2016 20:14

Dužno poštovanje svim poginulim pripadnicima SBP RS. Veliki pozdrav momcima iz prvog odreda,i sve čestitke.

ODGOVORITE
Name

Komandir 6 voda SPMuP-BL

17.07.2016 05:41

Tacno je da je prva specijala osnovana cijepanjem specijalne jedinice,a nakon toga i ostale specijalne jedinice na nivou RS.Nije tacno kao sto pojedini ovde navode i jako je ruzno da se kao mrze Banja lucani-Paljani.Ratovalo se na cijeloj teritoriji RS,Banja lucani na Sarajevskom ratistu,Sarajlije na Krajiskom,Semmberci,Sehovici,Dobojska,Prijedorska i ostale specijale po potrebi na bilo kojom ratistu.Svi smo ginuli,nestajali,ranjeni,bolesni,tuzni,radosni,ali mi nismo neprijatelji medjusobno i nemojte to raditi.Nazalost i Sarajevo,Bihac,Tuzlu smo mogli uzeti kada smo htjeli,tadasnja politika nije dozvoljavala,svako je svoj grad i ostale sami odbranili.Nasi neprijatelhi se u federaciji a ne u RS.Shvatite to vec jednom.

ODGOVORITE
Name

Re

17.07.2016 09:53

Niste vi ratovali, tih dana ste vi samo pljačkali i pokazivali neljudskost.

Name

TUZLA

17.07.2016 11:16

Ma šta reče komandire. Tuzlu ste osvojiti mogli. To bi bilo tako da su u Tuzli bili nenaoružani civili pa se vi samo ušetate. Što ne oslobodiste one jadnike na Majevici 1994.g. nego se oni hrabro predadoše i ostadoše živi za razliku od onih civila koje vi zarobiste. https://www.youtube.com/watch?v=EVj666bYKVY

Name

Istočno Sarajevo

17.07.2016 10:21

Gledam šta pišete, niste Vi prvi formirani, mi smo, zar je to bitno ratovali smo svi i imamo ono što je danas najvažnije Republiku Srpsku, i ovom prilikom samo da dodam vječna slava svim poginulim hrabrim našim specijalcima. Živila Republika Srpska.

ODGOVORITE
Name

gavrilo

17.07.2016 10:32

Sve čestitke herojima REPUBLIKE SRPSKE!!?

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

17.07.2016 13:00

PRESTANITE SA GLUPIM KOMENTARIMA... BIO JE RAT I SVAKO JE POSTUPAO PO SVOJ SAVJESTI... ALI ISTNE RADI, DA SU KRAJŠNICI KOJI SU KRŠTENI KAO "KOMUNJARE", MASOVNO "NAGULILI" U SRBIJU, KAO NEKI SARAJEVSKI I MOSTARSKI SRBI - NE BI BILO REPUBLIKE SRPSKE - A ROMANIJCIMA ZA HRABROST, SVAKA ČAST - NEMA PODJELA MEĐU SRBIMA ZAPADNO OD DRINE - ALI TREBA DA SE DIJELIMO NA POŠTENE I NEPOŠTENE - KORUMPIRANE I SECIKESE, A LOPOVE TREBA HITNO TAMO GDJE IM JE MJESTO. TREBA NAM OBNOVA I OPORAVAK I VELIKO POŠTOVANJE ONIMA KOJI SU UZELI PUŠKE U RUKE DA BRANE NAROD - A STRADALIMA I NJIHOVIM PORODICAMA SVAKO POŠTOVANJE I HVALA.

ODGOVORITE
Name

@DE GOTHIA

17.07.2016 16:00

Ti jado na karti ne znas pokazati SA i MO.....toliko si glup da je jos samo Dodik i krajisnici gluplji od tebe.

Name

fico

17.07.2016 16:37

Srbi iz Sarajeva su bili elita bivse YU,i kako su ih iz drugih centara npr BG,Nis,NS,MO itd voljeli i postovali zbog toga dotle ih je ta gamad iz rupa po Bosni prezirala iz zavisti.Zato se i sad pljuje na SDS i njih.BG bi dao sve da su Srbi iz SA dosli kod njih a ne one seljacine krajiske i 100 puta su rekli 'sta ce oni u Bijeljini medju onim debilima'.Stranci su vidjeli da su ovi iz Krajine glupi,primitivni i zavidni na ove zato su preko BL rusili RS,miting u BL je bio u dogovoru sa zapadom i Hrvatima a uz pomoc Radica i Dodika i dok su oni rusili demonstracijama Karadzica,Mladica,vladu,RS i unosili nered dotle su ustase klale Srbe po Krajini,sve je islo paralelno i u isto vrijeme.Nasi porazi u RS pocinju i zavrsavaju se sa Krajinom.Karadzica i Mladica su isporucili izdajnici iz BL ,znaci ne Srbi iz Srbije, vec Dodik! Da oni idu u Hag bez Alije Izetbegovica - to nije smijelo da bude ali na zalost to se desilo zbog Dodika. Drugo, nama je Dejtonski sporazum priznao gotovo sve za sta smo se borili: drzavu,granice, policiju, vojsku....danas je to sve Dodik i Krajina unistili.Oni su obezvrijedili svu borbu i sve unistili za sta smo se borili.To je bio cilj zasto je doveden Dodik i zasto je sve prebaceno u BL.

ODGOVORITE