Још нема договора о колективном уговору

И даље нема договора о Општем колективном уговору. Након данашњег састанка у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите једино је извјесно да ће услиједити нови састанак за десет дана.

Република Српска 14.07.2016 | 20:20
Још нема договора о колективном уговору
Ни након данашњег састанка нема договора социјалних партнера о Општем колективном уговору. Спорни су регрес, годишњи одмор, рад празником и прековремени рад.

"Синдикат заговара да се на сваке три године добије један дан годишњег одмора, док послодавци траже да тај период буде пет година. Такође, послодавци траже да се не исплаћује регрес. Закон је предвидио регрес и нормално је да се он треба исплатити", казао је министар рада Републике Српске Миленко Савановић.

Не можемо дати пристанак за смањење радничких права, јасни су у Савезу синдиката Републике Српске.

"Та права су свакако мала. Зар неко може да смањи плату од 400 КМ? Зар неко има довољно аргумената да плату од 370 КМ учини мањом? То је крајње нехумано", јасна је прва жена Савеза синдиката Ранка Мишић.

Послодавци се нису ни обраћали након састанка.

Нови састанак биће одржан за десет дана.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

нормално

14.07.2016 19:03

Ста це се послодавци обрацати, тј. Скребиц, па вјероватно нема образа, јер је издао Цавица и отисао на казан Богданицу, који га је претходно пљувао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

банкар

14.07.2016 19:13

Какав регрес, у неким банкама прије пет година није било ни ријечи о регресу. Ау, шта ови траже, можда за државне службенике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрзавни слузбеник

14.07.2016 21:06

Ма да. Ми смо вам непријатељи бр 1. Дрзавни слузбеници су бијеле вране. А заправо је стање такво да и ми не моземо добити годисњи одмор, слободан дан, регреса и немамо... Сви мисле да нама бас цвјетају рузе. Истина је да смо једнако угрозени као и остали радници. Могао бих доста написати о томе ал се бојим да це знати ко је ...

Name

РЕ: државни службеник

15.07.2016 11:08

Ако збориш истину, зашто се плашиш? Кога се плашиш?

Name

Пера писар

15.07.2016 13:22

Државни службениче, да вас све хоће замијенити. Сад ви мало у реални сектор и привреду, а други да се "пате" на државним јаслама. Није буџет само ваш, и од људи је који га пуне.

Name

КПЈ

14.07.2016 20:34

Професор сам. У сколи вец 8-9 год. нема ни регреса ни топлог оброка,а накнада за превоз није исплацена за новембар,децембар,април,мај,јун. О цему се прица?! Све су нам накнаде укинуте давно,иако постоје по закону и колективном уговору. За то су заслузне насе синдикалне водје.

ОДГОВОРИТЕ