Još nema dogovora o kolektivnom ugovoru

I dalje nema dogovora o Opštem kolektivnom ugovoru. Nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite jedino je izvjesno da će uslijediti novi sastanak za deset dana.

Republika Srpska 14.07.2016 | 20:20
Još nema dogovora o kolektivnom ugovoru
Ni nakon današnjeg sastanka nema dogovora socijalnih partnera o Opštem kolektivnom ugovoru. Sporni su regres, godišnji odmor, rad praznikom i prekovremeni rad.

"Sindikat zagovara da se na svake tri godine dobije jedan dan godišnjeg odmora, dok poslodavci traže da taj period bude pet godina. Takođe, poslodavci traže da se ne isplaćuje regres. Zakon je predvidio regres i normalno je da se on treba isplatiti", kazao je ministar rada Republike Srpske Milenko Savanović.

Ne možemo dati pristanak za smanjenje radničkih prava, jasni su u Savezu sindikata Republike Srpske.

"Ta prava su svakako mala. Zar neko može da smanji platu od 400 KM? Zar neko ima dovoljno argumenata da platu od 370 KM učini manjom? To je krajnje nehumano", jasna je prva žena Saveza sindikata Ranka Mišić.

Poslodavci se nisu ni obraćali nakon sastanka.

Novi sastanak biće održan za deset dana.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

normalno

14.07.2016 19:03

Sta ce se poslodavci obracati, tj. Skrebic, pa vjerovatno nema obraza, jer je izdao Cavica i otisao na kazan Bogdanicu, koji ga je prethodno pljuvao.

ODGOVORITE
Name

bankar

14.07.2016 19:13

Kakav regres, u nekim bankama prije pet godina nije bilo ni riječi o regresu. Au, šta ovi traže, možda za državne službenike.

ODGOVORITE
Name

drzavni sluzbenik

14.07.2016 21:06

Ma da. Mi smo vam neprijatelji br 1. Drzavni sluzbenici su bijele vrane. A zapravo je stanje takvo da i mi ne mozemo dobiti godisnji odmor, slobodan dan, regresa i nemamo... Svi misle da nama bas cvjetaju ruze. Istina je da smo jednako ugrozeni kao i ostali radnici. Mogao bih dosta napisati o tome al se bojim da ce znati ko je ...

Name

RE: državni službenik

15.07.2016 11:08

Ako zboriš istinu, zašto se plašiš? Koga se plašiš?

Name

Pera pisar

15.07.2016 13:22

Državni službeniče, da vas sve hoće zamijeniti. Sad vi malo u realni sektor i privredu, a drugi da se "pate" na državnim jaslama. Nije budžet samo vaš, i od ljudi je koji ga pune.

Name

KPJ

14.07.2016 20:34

Profesor sam. U skoli vec 8-9 god. nema ni regresa ni toplog obroka,a naknada za prevoz nije isplacena za novembar,decembar,april,maj,jun. O cemu se prica?! Sve su nam naknade ukinute davno,iako postoje po zakonu i kolektivnom ugovoru. Za to su zasluzne nase sindikalne vodje.

ODGOVORITE