Ф1: Верстапенова мајсторија од крцкања Розбергових живаца и бодова!

Макс Верстапен, није ни слутио да ће након сјајне борбе скрцкати Розбергове наде, односно да ће квар мењача на Мерцедесовом болиду Немца коштати друге позиције.

Остали спортови 13.07.2016 | 08:45
Ф1: Верстапенова мајсторија од крцкања Розбергових живаца и бодова!
На Силверстону се могло свашта очекивати! Не резултат више није онакав каквим се могао сматрати после проласка возача кроз циљ. У први мах је деловало да су возачи Мерцедеса заузели прва два места, али су судије одлучиле другачије. За екипу Тото Волфа и Никија Лауде, уследио је хладан туш и казна за Нико Розберга. Немац није други, него трећи, тако кажу судије, и то због интервенције на болиду у току трке.

Око Луиса Хамилтона истина нису имали превише посла, али их је Нико Розберг прописно насекирао. Очекивало се да ће се Немац тркати са тимским колегом, али није било тако.Розберг се борио са младим Максом Верстапеном, који се никако више не може сматрати за адолесцента који је некиим чудом залутао у Ред Бул! Млади Холанђанин је у 16. кругу обишао Розберга, а онда је уследила жестока битка која је уз променљиву срећу трајала све до 39. круга, када је Немац коначно провратио другу позицију.

„Било је невероватно и веома узбудљиво. На почетку сам се мучио са видљивошћу, али чим се рашчистило, почео сам да притискам и прошао сам Ника. Након тога темпо био добар, али нисмо желели да прерано пређемо на сликове. Луис се није превише одвојио, Нико ме је притискао и имали смо добар дуел. Мало сам се мучио на правцима, а он је извео сјајан маневар. Чуо сам да је у финишу имао и проблем, али када сте у прљавом ваздуху, јако је тешко претицати“, Верстапенова је оцена Велике награде Британије на којој је потврдио да његови пређашњи успеси нису случајност.

Са друге стране, ни Нико Розберг у први мах није имао разлога за незадовољство. Истина његова трка је била нешто напорнија, и то не због борбе са Верстапеном, већ због квара на трансмисионом склопу. Наиме, мењач Мерцедесовог болида се у самом финишу трке заглавио у седмој брзини. Након пар кратких упустава из бокса, извршене су директне промене електронских подешавања на управљачкој јединици која је одговорна за благовремени одабир степена преноса. То је конкретно у одсудним тренутцима деловало као да ће у променама брзина долазити до прескакања проблематичног седмог степена преноса. Како било, болид је враћен на подразумеване параметре, и ситуација се нормализовала. Након свега доведена је у питање регуларност Розбергове и тимске интервенције па је цела ствар дошла под лупу судијске комисије. Поставило се питање, да ли је екипа имала право на овакву интервенцију за време трајања трке? Испоставило се да нису смели да се баве таквим интервенцијама у току трке, па је нови поредак Велике награде Британије Верстапена избацио на друго место, док је Розберг по новом трећепласирани возач! Ово мења ситуацију у генералном пласману, иако је Розберг и даље водећи, само што тренутна разлика између њега и Хамилтона износи само један бод!

„Проблем је био критичан, мењач ми се заглавио у седмој брзини и био сам на ивици да станем. Екипа ми је јавила преко радија да на волану вратим подразумевана подешавања и то је решило проблем. Луис је за то време правио одличан посао и нисам могао да га угрозим. На старту је било незгодно, поготово када ме је Макс прошао, али је трка са њим била забавна. По сувом је било одлично, он се добро бранио и било је супер“, изјавио је Нико Розберг.

Коментари / 0

Оставите коментар