F1: Verstapenova majstorija od krckanja Rozbergovih živaca i bodova!

Maks Verstapen, nije ni slutio da će nakon sjajne borbe skrckati Rozbergove nade, odnosno da će kvar menjača na Mercedesovom bolidu Nemca koštati druge pozicije.

Ostali sportovi 13.07.2016 | 08:45
F1: Verstapenova majstorija od krckanja Rozbergovih živaca i bodova!
Na Silverstonu se moglo svašta očekivati! Ne rezultat više nije onakav kakvim se mogao smatrati posle prolaska vozača kroz cilj. U prvi mah je delovalo da su vozači Mercedesa zauzeli prva dva mesta, ali su sudije odlučile drugačije. Za ekipu Toto Volfa i Nikija Laude, usledio je hladan tuš i kazna za Niko Rozberga. Nemac nije drugi, nego treći, tako kažu sudije, i to zbog intervencije na bolidu u toku trke.

Oko Luisa Hamiltona istina nisu imali previše posla, ali ih je Niko Rozberg propisno nasekirao. Očekivalo se da će se Nemac trkati sa timskim kolegom, ali nije bilo tako.Rozberg se borio sa mladim Maksom Verstapenom, koji se nikako više ne može smatrati za adolescenta koji je nekiim čudom zalutao u Red Bul! Mladi Holanđanin je u 16. krugu obišao Rozberga, a onda je usledila žestoka bitka koja je uz promenljivu sreću trajala sve do 39. kruga, kada je Nemac konačno provratio drugu poziciju.

„Bilo je neverovatno i veoma uzbudljivo. Na početku sam se mučio sa vidljivošću, ali čim se raščistilo, počeo sam da pritiskam i prošao sam Nika. Nakon toga tempo bio dobar, ali nismo želeli da prerano pređemo na slikove. Luis se nije previše odvojio, Niko me je pritiskao i imali smo dobar duel. Malo sam se mučio na pravcima, a on je izveo sjajan manevar. Čuo sam da je u finišu imao i problem, ali kada ste u prljavom vazduhu, jako je teško preticati“, Verstapenova je ocena Velike nagrade Britanije na kojoj je potvrdio da njegovi pređašnji uspesi nisu slučajnost.

Sa druge strane, ni Niko Rozberg u prvi mah nije imao razloga za nezadovoljstvo. Istina njegova trka je bila nešto napornija, i to ne zbog borbe sa Verstapenom, već zbog kvara na transmisionom sklopu. Naime, menjač Mercedesovog bolida se u samom finišu trke zaglavio u sedmoj brzini. Nakon par kratkih upustava iz boksa, izvršene su direktne promene elektronskih podešavanja na upravljačkoj jedinici koja je odgovorna za blagovremeni odabir stepena prenosa. To je konkretno u odsudnim trenutcima delovalo kao da će u promenama brzina dolaziti do preskakanja problematičnog sedmog stepena prenosa. Kako bilo, bolid je vraćen na podrazumevane parametre, i situacija se normalizovala. Nakon svega dovedena je u pitanje regularnost Rozbergove i timske intervencije pa je cela stvar došla pod lupu sudijske komisije. Postavilo se pitanje, da li je ekipa imala pravo na ovakvu intervenciju za vreme trajanja trke? Ispostavilo se da nisu smeli da se bave takvim intervencijama u toku trke, pa je novi poredak Velike nagrade Britanije Verstapena izbacio na drugo mesto, dok je Rozberg po novom trećeplasirani vozač! Ovo menja situaciju u generalnom plasmanu, iako je Rozberg i dalje vodeći, samo što trenutna razlika između njega i Hamiltona iznosi samo jedan bod!

„Problem je bio kritičan, menjač mi se zaglavio u sedmoj brzini i bio sam na ivici da stanem. Ekipa mi je javila preko radija da na volanu vratim podrazumevana podešavanja i to je rešilo problem. Luis je za to vreme pravio odličan posao i nisam mogao da ga ugrozim. Na startu je bilo nezgodno, pogotovo kada me je Maks prošao, ali je trka sa njim bila zabavna. Po suvom je bilo odlično, on se dobro branio i bilo je super“, izjavio je Niko Rozberg.

Komentari / 0

Ostavite komentar