Како настаје "пивски" стомак и како га избјећи

Када је реч о мршављењу, одржавању нормалне телесне тежине и избегавању добитка сувишних килограма, поред хране и пића велику улогу, због калоричности, игра и избегавање алкохола.

Здравље 11.07.2016 | 11:07
Како настаје "пивски" стомак и како га избјећи
Алкохолна пића могу да буду итекако калорична. Угљени хидрати и протеини имају четири калорије по граму, док масти имају девет. Алкохол има седам калорија по граму и обрађен је другачије од осталих макронутријената за које знамо (угљени хидрати, протеини, масти).

"Наше тело алкохол идентификује као токсин и ради убрзано како би га избацило из организма", објашњава фитнес стручњак Оби Обадајк за портал бодyбуилдинг.цом.

Алкохол, када је реч о здрављу, има изузетно лошу репутацију, и то не само због своје високе калоријске вредности, него и зато што успорава ниво оксидације масти у организму, односно количину масти које наше тело сагорева.

Унос алкохола успорава сагоревање масти, па тако нисмо у стању да сагоримо масти из друге хране коју конзумирамо. Алкохол смањује количину лептина у нашем организму, хормона који је одговоран за осећај ситости.

Уколико сте озбиљни у намери да смршате, онда је најбоље да алкохол избегавате у потпуности. Ипак, уколико желите да задржите своју телесну тежину, а понекад и приуштите себи понеко пиће, обратите пажњу на следеће:

Избегавајте преједање

Суздржите се од конзумирања хране када сте пијани. Ако то већ радите, избегавајте масне хамбургере и сличне намирнице и радије одаберите неку здравију варијанту.

Разлог због којег се људи који често пију гоје је чињеница да људи који су пијани често много једу, пошто у том стању не могу рационално да сагледају количину хране коју унесу у организам.

Једно пиће у просеку саржи 100 калорија, а их попијете неколико и свом дневном уносу калорија додате и тај збир – крајњи резултат је врло јасан.

Да бисте избегли преједање након алкохола, потрудите се да једете пре него што почнете да пијете.

Бирајте пића која садрже мање шећера

Слатка пића као што је маргарита нпр. имају двоструко или трипут више шећера и калорија од нпр. текиле.

Уместо слатких коктела бирајте "чиста" пића попут вотке, црног или белог вина, пива или шампањца.

Следећег дана једите здраво

Након пијанства долази мамурлук, а са њим и потреба да лежите на каучу читав дан уз брзу храну и спавање. Без обзира на то колико то тешко било, натерајте се да ујутро изађете у шетњу или на трчање. Пијте доста воде, једите доста поврћа и воћа којима ћете надокнадити све нутријенте које сте свом организму ускратили ноћ раније.

Будите умерени

Баш као и у свему у животу, кључна ствар када је у питању алкохол јесте умереност. Амерички институт за злоупотребу алкохола и алкохолизам саветује да би мушкарци требало да се држе количине од највише 14 пића недељно .

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар