Да ли је боља дневна или ноћна вожња?

Све је више полемике око тога које доба дана је најбоље за полазак на летовање. Дању рачунајте на гужву и врућину, док је умор највећа претња по мраку, пишу Вечерње новости.

Путовања 11.07.2016 | 11:05
Да ли је боља дневна или ноћна вожња?
Уколико човек 364 дана годишње ноћу спава, а дању ради, не би смео на пут да крене када падне мрак. Ноћна вожња до мора се, дакле, не препоручује људима који су навикли да раније лежу или онима који имају проблем с видом.

Када год да кренете на летовање, морате да правите редовне и честе паузе, које могу да буду и кратке, а после неколико сати вожње треба се прописно одморити. Савет који важи и за дневну и за ноћну вожњу јесте тај да никада на пут не треба кренути право с посла, јер је нервозан возач, под стресом, себи највећи непријатељ.

Много је разлога који говоре у прилог томе да на одмор треба кренути дању. Рецимо, дању нарочито треба да возе они који носе наочаре или сочива. Отворене су све пумпе, раде и апотеке и продавнице, а лакше стиже помоћ из сервиса или од пријатеља. У летовалиште се стиже увече, право улази у собу - и потом следи заслужени одмор.

Ипак, постоје и лоше стране дневног путовања. Додуше, оне се могу избећи или ублажити. Најгора је температура, па на пут треба кренути што раније, а не у подне, по највећем сунцу, и када се возач добро наспава. Уколико је врео дан, мора да се пије много течности, да се праве паузе и строго води рачуна о храни која може лакше да се поквари (зато се не препоручује да на летовање носите свеже месо и млечне производе).

Због високих температура деца постану нервозна, а бучно и кењкаво дете је највећа опасност за возача. Због тога треба стати и унапред направити план где би могло да се скрене с пута, оде на занимљив излет и обогати путовање. Пре изласка из аутомобила треба угасити клима-уређај, отворити прозоре да уђе топао ваздух, па тек онда изаћи из возила. Разлика између спољашње температуре и температуре у колима не треба да буде већа од седам степени.

Добра страна дневне вожње је то што се лакше уочи полиција, али је чињеница да саобраћајаца ноћу има знатно мање. Такође, и осталих аутомобила је три пута мање, а камиона чак девет пута мање! То су главне предности зашто многи на пут крећу увече. Статистика каже да се ноћу дешава и мање саобраћајних несрећа, али када се догоде, увек су катастрофалне. У том смислу зора је најопаснија, јер тада стиже умор, а возач мисли да може да издржи још то мало пута. Када возач осети кризу, мора да стане и дремне на паркингу. Ноћни возачи морају да праве честе паузе.

Иако многи верују да је боље возити ноћу, како би се већ ујутру купали у мору, то је лош план, јер у собу путници неће моћи да уђу до поподневних часова. Возачи мисле да је деци пријатније да ноћ преспавају у колима, што није увек добра одлука, јер седиште ипак не може да замени кревет. Тишина у ауту је опасна за возача, нарочито од четири до шест часова ујутро.

Предности ноћне вожње су изостанак врућине, мање гужве, као и чињеница да ћете пре уласка у кривину видети фарове возила које вам долази у сусрет. Иако је ноћу по правилу мања гужва на граници, пазите да не "налетите" на предају смене, што је на грчкој граници најчешће око шест сати ујутро.

ПОДАЦИ
* 9 пута више камиона има дању
* 7 степени треба да буде разлика спољашње температуре и оне у колима

Новости
фото: фацебоок

Коментари / 0

Оставите коментар