Најава - финале ЕУРО 2016.: На сваких 12 се дешава чудо - 1992., 2004., 2016.?!

Још мало остало је до почетка меча који чека читава Европа. У Сен Денију игра се утакмица између Португала и Француске који ће нам дати име новог европског првака.

Фудбал 10.07.2016 | 19:00
Најава - финале ЕУРО 2016.: На сваких 12 се дешава чудо - 1992., 2004., 2016.?!
Последњи чин!

Фудбалери Португала и Француске сањали су финале откако су се по први пут окупили на припремама репрезентације, а само једнима од њих биће испуњен тај сан да се окити европским златом.

Са једне стране Кристијано Роналдо и његов Португал који, по признању селектора, не игра нарочито леп фудбал и "баш их брига за то", а са друге стране Француска која је домаћин шампионата и тим који је одиграо бриљантан меч у полуфиналу и преко светског шампиона стигао до "меч лопте".

Улог је наравно титула шампиона Европе, а Француска је та која је под већим притиском, пре свега због домаће публике, али и из разлога што су се многи "заљубили" у ову младу генерацију фудбалера.

Ко је фаворит? И Португалци кажу Француска...

Јасно, селектор Фернандо Сантош није хтео да "оптерети" своју репрезентацију таквим притиском, па је јасно улогу фаворита препустио Французима. Истина, Француска је добила до сада четири утакмице у 90 минута, а Португал само једну, па су тако и кладионице на страни домаћина.

Такође, ту је и овај податак, који и те како може психолошки да утиче на играче:

Француска је добила 10 од 10 последњих утакмица са Португалом!

"Триколори" имају шансу да се изједначе са Немачком и Шпанијом са три титуле на европским шамионатима (претходно славили 1984. и 2000. године), док Португалци играју своје друго финале пошто су претходно (2004. године) изгубили пред својим навијачима од Грчке.

Дакле, Французи освајају на сваких 16 година: 1984, 2000, а да ли ће и 2016. године? Пита се и Португал.

Код њих је "разлика", која би могла да представља "чудо", мања и износи - 12 година и тиче се такође европских првенстава. Те 1992. године у Шведској су славили Данци, 2004. године је до титуле дошла Грчка, а да ли је ред да Португал изненади и буде шампион Европе, када се то не очекује од њих?

Утакмицу би требало да обележе нападачи: Антоан Гризман је са шест голова најбољи стрелац овогодишњег европског првенства, док Кристијано Роналдо, стрелац два гола, има шансу да постане најбољи стрелац европских првенстава - за сада је изједначен са Гризмановим сународником Платинијем са по 9 голова.

Португалци су групу са Мађарском, Исландом и Аустријом завршили без победе, али су као трећепласирани прошли даље. "Европски Бразил" је потом у продужецима добио сјајну Хрватску, да би на пенале били бољи од Пољака. Прву победу у регуларних 90. минута славили су у полуфиналу такмичења против Велса (2:0).

Код Француске нешто другачија прича. Они су остварили две победе у групи са Румунијом (2:1) и Албанијом (2:0), али у завршницама мечева, док су са Швајцарском ремизирали (0:0) - довољно да би били првопласирани. Потом су избацили Републику Ирску (2:1), Исланд (5:2), а затим и Немачку (2:0) и играју све боље. Селектор је неке играче чак могао да одмара...

Ово су очекивани састави за вечерас, с обзиром на то да се Пепе опоравио и спреман је за меч:

ПОРТУГАЛ: Руи Патрисио - Седрик, Фонте, Пепе, Гереиро - Санчес, Данило, Марио, Силва - Нани, Роналдо. Селектор: Фернандо Сантош.

ФРАНЦУСКА: Лорис - Сања, Умтити, Кошчелни, Евра - Погба, Матуиди - Сисоко, Паје, Гризман - Жиру. Селектор: Дидије Дешан.

Меч суди Марк Клатенбург.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар