Najava - finale EURO 2016.: Na svakih 12 se dešava čudo - 1992., 2004., 2016.?!

Još malo ostalo je do početka meča koji čeka čitava Evropa. U Sen Deniju igra se utakmica između Portugala i Francuske koji će nam dati ime novog evropskog prvaka.

Fudbal 10.07.2016 | 19:00
Najava - finale EURO 2016.: Na svakih 12 se dešava čudo - 1992., 2004., 2016.?!
Poslednji čin!

Fudbaleri Portugala i Francuske sanjali su finale otkako su se po prvi put okupili na pripremama reprezentacije, a samo jednima od njih biće ispunjen taj san da se okiti evropskim zlatom.

Sa jedne strane Kristijano Ronaldo i njegov Portugal koji, po priznanju selektora, ne igra naročito lep fudbal i "baš ih briga za to", a sa druge strane Francuska koja je domaćin šampionata i tim koji je odigrao briljantan meč u polufinalu i preko svetskog šampiona stigao do "meč lopte".

Ulog je naravno titula šampiona Evrope, a Francuska je ta koja je pod većim pritiskom, pre svega zbog domaće publike, ali i iz razloga što su se mnogi "zaljubili" u ovu mladu generaciju fudbalera.

Ko je favorit? I Portugalci kažu Francuska...

Jasno, selektor Fernando Santoš nije hteo da "optereti" svoju reprezentaciju takvim pritiskom, pa je jasno ulogu favorita prepustio Francuzima. Istina, Francuska je dobila do sada četiri utakmice u 90 minuta, a Portugal samo jednu, pa su tako i kladionice na strani domaćina.

Takođe, tu je i ovaj podatak, koji i te kako može psihološki da utiče na igrače:

Francuska je dobila 10 od 10 poslednjih utakmica sa Portugalom!

"Trikolori" imaju šansu da se izjednače sa Nemačkom i Španijom sa tri titule na evropskim šamionatima (prethodno slavili 1984. i 2000. godine), dok Portugalci igraju svoje drugo finale pošto su prethodno (2004. godine) izgubili pred svojim navijačima od Grčke.

Dakle, Francuzi osvajaju na svakih 16 godina: 1984, 2000, a da li će i 2016. godine? Pita se i Portugal.

Kod njih je "razlika", koja bi mogla da predstavlja "čudo", manja i iznosi - 12 godina i tiče se takođe evropskih prvenstava. Te 1992. godine u Švedskoj su slavili Danci, 2004. godine je do titule došla Grčka, a da li je red da Portugal iznenadi i bude šampion Evrope, kada se to ne očekuje od njih?

Utakmicu bi trebalo da obeleže napadači: Antoan Grizman je sa šest golova najbolji strelac ovogodišnjeg evropskog prvenstva, dok Kristijano Ronaldo, strelac dva gola, ima šansu da postane najbolji strelac evropskih prvenstava - za sada je izjednačen sa Grizmanovim sunarodnikom Platinijem sa po 9 golova.

Portugalci su grupu sa Mađarskom, Islandom i Austrijom završili bez pobede, ali su kao trećeplasirani prošli dalje. "Evropski Brazil" je potom u produžecima dobio sjajnu Hrvatsku, da bi na penale bili bolji od Poljaka. Prvu pobedu u regularnih 90. minuta slavili su u polufinalu takmičenja protiv Velsa (2:0).

Kod Francuske nešto drugačija priča. Oni su ostvarili dve pobede u grupi sa Rumunijom (2:1) i Albanijom (2:0), ali u završnicama mečeva, dok su sa Švajcarskom remizirali (0:0) - dovoljno da bi bili prvoplasirani. Potom su izbacili Republiku Irsku (2:1), Island (5:2), a zatim i Nemačku (2:0) i igraju sve bolje. Selektor je neke igrače čak mogao da odmara...

Ovo su očekivani sastavi za večeras, s obzirom na to da se Pepe oporavio i spreman je za meč:

PORTUGAL: Rui Patrisio - Sedrik, Fonte, Pepe, Gereiro - Sančes, Danilo, Mario, Silva - Nani, Ronaldo. Selektor: Fernando Santoš.

FRANCUSKA: Loris - Sanja, Umtiti, Koščelni, Evra - Pogba, Matuidi - Sisoko, Paje, Grizman - Žiru. Selektor: Didije Dešan.

Meč sudi Mark Klatenburg.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar