Сјећања - видео: Кад су Срби посљедњи пут играли на ОИ?!

Србија ће играти у Рију у августу, 12 година након последњег наступа наше репрезентације на Олимпијским играма. Подсетите се како је било тужно тог лета 2004. у Атини...

Кошарка 11.07.2016 | 00:00
Сјећања - видео: Кад су Срби посљедњи пут играли на ОИ?!
Мушка кошаркашка репрезентација Србије последњи пут играла је на Олимпијским играма 2004. године у Атини.

Александар Ђорђевић са својим тимом успео је 12 година касније да обезбеди нови одлазак на највећи светски спортски догађај. А тамо ће, први пут под именом Србија, покушати да направе најбољи могући резултат и боре се за медаљу, јер им мотива сигурно неће недостајати.

Тај последњи наступ нашег националног тима био је болан, а нарочито због чињенице да су у Атину стигли са светским златом око врата, а вратили се погнутих глава.

Учествовали смо под именом Србија и Црна Гора, а селекторску палицу имао је Жељко Обрадовић. Екипа је тада завршила такмичење после прве фазе, као најлошија у групи са скором 1-4, и освојила је укупно 11. место, што је најслабији пласман на Олимпијским играма свих времена нашег националног тима.

У групи су Дејан Бодирога и остали успели само да савладају Италију (74:72), док су изгубили мечеве од Аргентине (82:83), Новог Зеланда (87:90), Шпаније (68:76) и Кине (66:67).

Истини за вољу, у већини тих дуела пораз је уследио у неизвесној завршници.

Одмах у првом мечу на турниру Аргентинци су нас срушили уз звук сирене.



А са пола коша савладала нас је и Кина, за коју је тада маестралну партију пружио Јао Минг (27 поена).



Након скромног учинка у првој фази, у борби за 11. место побеђена је Ангола са убедљивих 85:62.

За СЦГ то је био шокантан и болан наступ на Олимпијским играма, будући да је у Атину стигла као званични светски првак, након освајања злата у Индијанаполису, две године раније.

Златну медаљу у Атини тада је освојила Аргентина, предвођена Ману Ђинобилијем, Угом Сконокинијем, Карлосом Делфином, Луисом Сколом, која је најпре у полуфиналу победила селекцију САД (89:81), а онда у финалу Италију (84:69).



За амерички "дрим тим" играли су Тим Данкан, Шон Мерион, Ален Ајвердсон, Стефон Марбери, Ламар Одом, али и Двејн Вејд, Леброн Џејмс, Кармело Ентони...

Они су у мечу за треће место били бољи од Литваније, али у историји остаје записано да је златни низ Американаца који траје од Барселоне 1992. године, па све до Игара у Лондону 2012. прекинут само једном, те 2004. када су били бољи Аргентинци.

Наступајући под именом Југославија и Србија и Црна Гора уписали смо 11 наступа на Олимпијским играма, и освојили шест медаља. Најбољи пласман остварен је 1980. године у Москви када је освојена златна медаља, док су 1968. у Мексико Ситију, 1976. у Монтреалу, 1988. у Сеулу и 1996. у Атланти освојена сребрна одличја, а 1984. у Лос Анђелесу бронза.

За репрезентацију СЦГ 2004. у Атини играли су капитен Дејан Бодирога, Петар Поповић, Ђуро Остојић, Владимир Радмановић, Игор Ракочевић, Владо Шћепановић, Вуле Авдаловић, Предраг Дробњак, Ненад Крстић, Милош Вујанић, Дејан Томашевић и Александар Павловић. Тим је имао чак четири НБА играча.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар