Sjećanja - video: Kad su Srbi posljednji put igrali na OI?!

Srbija će igrati u Riju u avgustu, 12 godina nakon poslednjeg nastupa naše reprezentacije na Olimpijskim igrama. Podsetite se kako je bilo tužno tog leta 2004. u Atini...

Košarka 11.07.2016 | 00:00
Sjećanja - video: Kad su Srbi posljednji put igrali na OI?!
Muška košarkaška reprezentacija Srbije poslednji put igrala je na Olimpijskim igrama 2004. godine u Atini.

Aleksandar Đorđević sa svojim timom uspeo je 12 godina kasnije da obezbedi novi odlazak na najveći svetski sportski događaj. A tamo će, prvi put pod imenom Srbija, pokušati da naprave najbolji mogući rezultat i bore se za medalju, jer im motiva sigurno neće nedostajati.

Taj poslednji nastup našeg nacionalnog tima bio je bolan, a naročito zbog činjenice da su u Atinu stigli sa svetskim zlatom oko vrata, a vratili se pognutih glava.

Učestvovali smo pod imenom Srbija i Crna Gora, a selektorsku palicu imao je Željko Obradović. Ekipa je tada završila takmičenje posle prve faze, kao najlošija u grupi sa skorom 1-4, i osvojila je ukupno 11. mesto, što je najslabiji plasman na Olimpijskim igrama svih vremena našeg nacionalnog tima.

U grupi su Dejan Bodiroga i ostali uspeli samo da savladaju Italiju (74:72), dok su izgubili mečeve od Argentine (82:83), Novog Zelanda (87:90), Španije (68:76) i Kine (66:67).

Istini za volju, u većini tih duela poraz je usledio u neizvesnoj završnici.

Odmah u prvom meču na turniru Argentinci su nas srušili uz zvuk sirene.



A sa pola koša savladala nas je i Kina, za koju je tada maestralnu partiju pružio Jao Ming (27 poena).



Nakon skromnog učinka u prvoj fazi, u borbi za 11. mesto pobeđena je Angola sa ubedljivih 85:62.

Za SCG to je bio šokantan i bolan nastup na Olimpijskim igrama, budući da je u Atinu stigla kao zvanični svetski prvak, nakon osvajanja zlata u Indijanapolisu, dve godine ranije.

Zlatnu medalju u Atini tada je osvojila Argentina, predvođena Manu Đinobilijem, Ugom Skonokinijem, Karlosom Delfinom, Luisom Skolom, koja je najpre u polufinalu pobedila selekciju SAD (89:81), a onda u finalu Italiju (84:69).



Za američki "drim tim" igrali su Tim Dankan, Šon Merion, Alen Ajverdson, Stefon Marberi, Lamar Odom, ali i Dvejn Vejd, Lebron Džejms, Karmelo Entoni...

Oni su u meču za treće mesto bili bolji od Litvanije, ali u istoriji ostaje zapisano da je zlatni niz Amerikanaca koji traje od Barselone 1992. godine, pa sve do Igara u Londonu 2012. prekinut samo jednom, te 2004. kada su bili bolji Argentinci.

Nastupajući pod imenom Jugoslavija i Srbija i Crna Gora upisali smo 11 nastupa na Olimpijskim igrama, i osvojili šest medalja. Najbolji plasman ostvaren je 1980. godine u Moskvi kada je osvojena zlatna medalja, dok su 1968. u Meksiko Sitiju, 1976. u Montrealu, 1988. u Seulu i 1996. u Atlanti osvojena srebrna odličja, a 1984. u Los Anđelesu bronza.

Za reprezentaciju SCG 2004. u Atini igrali su kapiten Dejan Bodiroga, Petar Popović, Đuro Ostojić, Vladimir Radmanović, Igor Rakočević, Vlado Šćepanović, Vule Avdalović, Predrag Drobnjak, Nenad Krstić, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Aleksandar Pavlović. Tim je imao čak četiri NBA igrača.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar