Београд: Откривен споменик Тесли

Споменик највећем српском и свјетском научнику Николи Тесли откривен је у Карађорђевом парку, на простору између Храма Светог Саве и Народне библиотеке Србије, у присуству предсједника Србије Томислава Николића, челника града Београда и академске заједнице.

Србија 10.07.2016 | 12:20
Београд: Откривен споменик Тесли
Николић је, уз звуке химне Србије, положио вијенац на споменик, истовјетан ономе који се налази у Њујорку испред Теслине лабораторије - куле Вандерклиф.

На постољу споменика од црног мермера исписане су година рођења и смрти Тесле, као и формула за магнетну индукцију Т = Wб/м²/, чија је мјерна јединица "Тесла" названа по највећем српском научнику, а која се налази и на српској новчаници од сто динара.

Испод тога је потпис Николе Тесле на ћирилици, који је стајао на првом уговору који је Тесла склопио у Стразбуру и на дну кога је ћириличним писмом исписао своје име.



Са задње стране постамента уклесано је име дародавца Момчила Моше Тодоровића, власника галерије "Радионица душе", која је извајала статуу Тесле, као и датум 10. јул, када се обиљежава 160 година од његовог рођења.

Споменик је умјетничка визија академика Николе Коке Јанковића.

Ово је трећи споменик који Никола Тесла добија у пријестоници, осим оног на Булевару и Аеродрому који носи Теслино име.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Теслин поштовалац

10.07.2016 10:24

Па што му вајар не тутну неки папир у руке? Овако испаде да је муслиман који учи "дову".

ОДГОВОРИТЕ