Beograd: Otkriven spomenik Tesli

Spomenik najvećem srpskom i svjetskom naučniku Nikoli Tesli otkriven je u Karađorđevom parku, na prostoru između Hrama Svetog Save i Narodne biblioteke Srbije, u prisustvu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, čelnika grada Beograda i akademske zajednice.

Srbija 10.07.2016 | 12:20
Beograd: Otkriven spomenik Tesli
Nikolić je, uz zvuke himne Srbije, položio vijenac na spomenik, istovjetan onome koji se nalazi u Njujorku ispred Tesline laboratorije - kule Vanderklif.

Na postolju spomenika od crnog mermera ispisane su godina rođenja i smrti Tesle, kao i formula za magnetnu indukciju T = Wb/m²/, čija je mjerna jedinica "Tesla" nazvana po najvećem srpskom naučniku, a koja se nalazi i na srpskoj novčanici od sto dinara.

Ispod toga je potpis Nikole Tesle na ćirilici, koji je stajao na prvom ugovoru koji je Tesla sklopio u Strazburu i na dnu koga je ćiriličnim pismom ispisao svoje ime.Sa zadnje strane postamenta uklesano je ime darodavca Momčila Moše Todorovića, vlasnika galerije "Radionica duše", koja je izvajala statuu Tesle, kao i datum 10. jul, kada se obilježava 160 godina od njegovog rođenja.

Spomenik je umjetnička vizija akademika Nikole Koke Jankovića.

Ovo je treći spomenik koji Nikola Tesla dobija u prijestonici, osim onog na Bulevaru i Aerodromu koji nosi Teslino ime.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Teslin poštovalac

10.07.2016 12:24

Pa što mu vajar ne tutnu neki papir u ruke? Ovako ispade da je musliman koji uči "dovu".

ODGOVORITE