„Бирач“ изгубио спор са „Укио банком“

Фабрика глинице „Бирач“ није успјела да поништи 27 споразума којима је ова фабрика преузела обавезе „тешке“ 84,3 милиона евра према „Укио банци“, јер је и другостепени, Апелациони суд Литваније одбацио њихову жалбу на пресуду Окружног суда у Каунасу, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 09.07.2016 | 07:33
„Бирач“ изгубио спор са „Укио банком“
Окружни суд у Каунасу у Литванији, одлучујући по тужби ФГ „Бирач“ и кћерке фирме „Бирач Еуропе“ за поништење 27 споразума по којима је „Бирач“ преузео обавезе према „Укио банци“ у износу од 84,3 милиона евра прошле године је одбио тужбени захтјев за 21 уговор док се за одлучивање по преосталих шест уговора огласио ненадлежним јер је њима уговорена надлежност Арбитражног института Трговинске коморе у Штокхолму.

На ову пресуду ФГ „Бирач“ је уложила жалбу коју је Апелациони суд Литваније 16. јуна одбацио и потврдио пресуду Окружног суда.

Ова пресуда, практично, значи да ће фирма фочанског бизнисмена Гордана Павловића „Павгорд“, која је купила комплетна потраживања „Укио банке“ од „Бирча“ моћи да преузме „Алумину“, која је дио стечајне масе ФГ „Бирач“.

Апелациони суд Литваније је у пресуди, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, потврдио све наводе из пресуде коју је прошле године донио Окружни суд у Каунасу.



И овај суд је навео да је „Бирач Еуропе“ имао сагласност свог власника – ФГ „Бирач“ да закључи спорне уговоре, да су нетачни наводи тужилаца да „Бирач Еуропе“ и читава повезана група компанија нису имали корист од закључења ових уговора и да је Укио банка при њиховом закључењу поступала несавјесно.

Апелациони суд је потврдио и закључке првостепеног суда да није било економског притиска или пријетње „Укио банке“ на „Бирач Еуропе“ да преузме обавезе према њој.

„Након процјене околности и услова закључивања оспорених уговора наведених од стране тужилаца, првостепени суд је основано утврдио да они нису доказани. Првостепени суд је ваљано оцијенио чињеничне околности закључивања оспорених уговора, њихову корисност за „Бирач Еуропе“, карактер међусобних односа уговорних страна, те донио основани закључак да жалиоци нису доказали економски притисак од стране Укио банке“, наводи се у пресуди и додаје да нема основа за измјену или укидање законите и основане судске пресуде сагласно наводима апелационе жалбе.

У пресуди је наведено и да је 30. маја 2016. године Апелациони суд Литваније, у вријеме када је судско вијеће већ припремало одлуку, добило приједлог жалилаца за поновно суђење. Жалиоци су навели да су прикупили доказе од значаја за предмет и да би га требало вратити на поновно суђење.

„Предмет о којем је већ одлучено може бити упућен на поновно суђење само у изузетним случајевима, када је приликом доношења одлуке формирано увјерење суда да ради потпуне оцјене закључака првостепеног суда накнадно треба установити нове околности или извести нове доказе. Основ за враћање на поновно суђење не могу бити околности да се, када је већ одлучено о главној ствари и поступак је у фази доношења судске одлуке, суду достављају нови и допунски докази и приједлози у вези са тим“, истиче се у пресуди.

Стечајни управник ФГ „Бирач“ Лазо Ђурђевић рекао је за ЦАПИТАЛ да ће „Бирач“ искористити ванредни правни лијек односно тражити ревизију ове пресуде.

Он тврди да ова пресуда нема утицај на парнице које се воде пред судом у Бијељини, а у вези са основаности потраживања Укио банке од ФГ „Бирач“.

„Овдје се утврђује да ли су њихова потраживања основана или не, а у Литванији се води поступак с циљем поништавања уговора. Што се тиче ове пресуде, они нису узели ниједан наш доказ у обзир. Међутим, то не може имати утицај на спор у Бијељини, јер ћемо ми доказивати да ли имамо дуга према њима или немамо, а ја кажем да немамо“, истакао је Ђурђевић.

Казао је да ће ФГ „Бирач“ настојати да докаже и да су сви залози у корист Укио банке незаконито уписано.

„Ми смо чак поднијели и тужбу за поништење залога“, истакао је Ђурђевић.

Правни заступник Укио банке у Републици Српској Александар Сајић каже за ЦАПИТАЛ да је ова пресуда за њега очекивана и да стечајни управни више нема ниједан разлог да не призна постраживања ове банке.

„Ми ћемо чим добијемо оригиналан примјерак пресуде покренути поступак признања те одлуке у РС и сматрамо да о свему ономе што је овом пресудом ријешено више не треба да се расправља. То занчи да ће у поступцима који се води овдје, а који се тичу ништавости тих уговора расправа бити беспредметна. Наставићемо само да расправљамо о висини дуга који по тим уговорима постоји и за који су компаније из „Бирач групе“ гарантовале Укио банци“, рекао је Сајић.

Извор: Цапитал

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xxxx

09.07.2016 06:11

Значи још једна побједа, како лијепо подје дан уопште не сличи на протекле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеx

09.07.2016 07:37

Укради милионе и ти си газда. То је нама наса борба дала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxцx

11.07.2016 12:18

О, овоме не треба ништа говорити. Јасно је све као да је Куста режисер.