Силиконске груди повећавају ризик од рака?

Безбедност силиконских импланта је поново под знаком питања, а француска здравствена регулаторна агенција сада захтева од свих произвођача доказ да њихови производи не изазивају компликације и болести.

Здравље 07.07.2016 | 11:25
Силиконске груди повећавају ризик од рака?
Произвођачи импланта имају 12 месеци да докажу да су њихови производи безбедни за употребу, што је ултиматум који ће узнемирити на хиљаде жена широм Европе које су се подвргле увећавању груди.

Под знаком питања, између осталог, је квалитет силикона од којих се импланти праве, нарочито након скандала везаног за компанију ПИП, која је импланте правила од индустријског силикона намењеног изради душека.

Нека истраживања су показала и да импланти могу повећати шансе од добијања специфичне врсте лимфома (АЛЦЛ) који се јавља када се бела крвна зрнца убрзано умножавају и гомилају у врату, потпазушној јами и на препонама.

Постоје страхови и да су окидач за овај тип карцинома микроорганизми који се везују за импланте, што значи да су жене које су увећале груди у већем ризику од осталих.

Процењује се да је од овог типа лимфома оболело 250 жена са имплантима из целог света. Упркос томе што то не упућује да постоји разлог за панику, француска Агенција за лекове и безбедност медицинских производа саопштила је да постоји “јасна повезаност” те болести са имплантима и тражи нова истраживања.

Такође, они упозоравају да произвођачи не пружају довољно података о квалитету својих производа, а који то не учине у наредних 12 месеци, ризикују уклањање с тржишта.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар