Silikonske grudi povećavaju rizik od raka?

Bezbednost silikonskih implanta je ponovo pod znakom pitanja, a francuska zdravstvena regulatorna agencija sada zahteva od svih proizvođača dokaz da njihovi proizvodi ne izazivaju komplikacije i bolesti.

Zdravlje 07.07.2016 | 11:25
Silikonske grudi povećavaju rizik od raka?
Proizvođači implanta imaju 12 meseci da dokažu da su njihovi proizvodi bezbedni za upotrebu, što je ultimatum koji će uznemiriti na hiljade žena širom Evrope koje su se podvrgle uvećavanju grudi.

Pod znakom pitanja, između ostalog, je kvalitet silikona od kojih se implanti prave, naročito nakon skandala vezanog za kompaniju PIP, koja je implante pravila od industrijskog silikona namenjenog izradi dušeka.

Neka istraživanja su pokazala i da implanti mogu povećati šanse od dobijanja specifične vrste limfoma (ALCL) koji se javlja kada se bela krvna zrnca ubrzano umnožavaju i gomilaju u vratu, potpazušnoj jami i na preponama.

Postoje strahovi i da su okidač za ovaj tip karcinoma mikroorganizmi koji se vezuju za implante, što znači da su žene koje su uvećale grudi u većem riziku od ostalih.

Procenjuje se da je od ovog tipa limfoma obolelo 250 žena sa implantima iz celog sveta. Uprkos tome što to ne upućuje da postoji razlog za paniku, francuska Agencija za lekove i bezbednost medicinskih proizvoda saopštila je da postoji “jasna povezanost” te bolesti sa implantima i traži nova istraživanja.

Takođe, oni upozoravaju da proizvođači ne pružaju dovoljno podataka o kvalitetu svojih proizvoda, a koji to ne učine u narednih 12 meseci, rizikuju uklanjanje s tržišta.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar