Дугови Владе тјерају ратаре са њива на улице

Пољопривредници у Српској огорчени су што им Влада Републике Српске још није исплатила 9,6 милиона прошлогодишњих подстицаја, због чега су спремни и да блокирају путеве уколико ускоро не добију свој новац.

Република Српска 06.07.2016 | 13:42
Дугови Владе тјерају ратаре са њива на улице
Ово су поручили представници удружења која окупљају пољопривреднике, истакавши да ће коначну одлуку како да се изборе са овим проблемом донијети до краја ове седмице.

Додају да су огорчени јер им је обећано да ће подстицаје за 2015. добити до краја јуна, међутим, то до сада није учињено. Сада им, како истичу, не преостаје ништа друго него да ратари и мљекари сједну за сто и одлуче шта ће даље.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац подсјећа да су недавно  исплаћени подстицаји за два мјесеца прошле године, док је исплата преосталог дијела на чекању.

"Било је обећање да ће преостали дио подстицаја бити исплаћен прошле седмице. Обећано нам је да ће новац стићи и ове седмице. Видјећемо шта ће бити, а у суботу и недјељу одржаћемо Скупштину и сједницу Управног одбора Удружења пољопривредних произвођача и мљекара како бисмо одлучили шта даље чинити", истиче Усорац.

Додаје да ће већина одлучити и о евентуалном изласку на улице.

"Проблем је што је, ево, већ и јун прошао, тако да је нови дуг око 30 милиона марака за овогодишње подстицаје", рекао је Усорац, подсјетивши да је у Српској више од 4.000 мљекара којима Влада дугује новац за подстицаје.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић нада се да ће пољопривредници добити субвенције и да неће бити потребе за протестима, који ће бити крајњи вид борбе за њихова права.

"Протести су непопуларна мјера и надамо се да ће ресорна министарства пронаћи начин за исплату дуга. Пољопривреднике треба да ставе на листу приоритета и на тај начин нам помогну да приведемо крају жетву" поручио је Маринковић, истакавши да ће ратари бити приморани да изађу на улице уколико не добију свој новац.

Он је казао да беспарица и неизвјесност због откупне цијене пшенице и трошкови које имају због жетве додатно стварају незадовољство међу ратарима због неисплаћених подстицаја.

"Новац од субвенција нам је пријеко потребан", додаје он.

Упркос томе што још није саопштена откупна цијена пшенице, ратари широм Семберије ужурбано приводе крају посао године. Комбајни са њива скидају род пшенице, за коју стручњаци кажу да је веома доброг квалитета, а до сада је пожњевено око 80 одсто рода хљебног жита.

Пољопривредници у Семберији су поручили да откупна цијена не би смјела да буде испод 30 фенинга по килограму.

Додају да су по хектару уложили око 1.300 марака јер је овогодишња производња скупља због заштите усјева. Да би оправдао производњу, Раденко Ћускић из Црњелова код Бијељине, који је пшеницом засијао око десет хектара, каже да откупна цијена мора бити 32 фенинга.

"Поједини откупљивачи су понудили 30 фенинга по килограму, што је мало, с тим не можемо покрити трошкове јер смо углавном сви кредитно задужени", каже Ћускић.

Највећи откупљивач у Републици Српској, бијељински "Житопромет", први је почео са откупом пшенице понудивши 31 фенинг по килограму. Директор овог предузећа Богдан Мирковић казао је да су преузели од произвођача око 5.000 тона пшенице.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кажу да је пољопривредницима исплаћено 50,4 милиона марака подстицаја за 2015. и да је остало још 9,6 милиона.

"Подстицаји ће бити исплаћени у складу са приливом средстава у буџет Републике Српске. Очекујемо нову дознаку током ове седмице", истакли су у Министарству пољопривреде.

Новац

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске кажу да подстицај за производњу меркантилне пшенице у 2015/2016. години износи 250 КМ по хектару.

"Регрес за дизел гориво за извођење прољећних и јесењих радова у пољопривреди је 0,60 КМ по литру, а премија за произведену и продату меркантилну пшеницу рода 2016. године је од 0,05 КМ по хектару", истичу у овом министарству.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар