Dugovi Vlade tjeraju ratare sa njiva na ulice

Poljoprivrednici u Srpskoj ogorčeni su što im Vlada Republike Srpske još nije isplatila 9,6 miliona prošlogodišnjih podsticaja, zbog čega su spremni i da blokiraju puteve ukoliko uskoro ne dobiju svoj novac.

Republika Srpska 06.07.2016 | 13:42
Dugovi Vlade tjeraju ratare sa njiva na ulice
Ovo su poručili predstavnici udruženja koja okupljaju poljoprivrednike, istakavši da će konačnu odluku kako da se izbore sa ovim problemom donijeti do kraja ove sedmice.

Dodaju da su ogorčeni jer im je obećano da će podsticaje za 2015. dobiti do kraja juna, međutim, to do sada nije učinjeno. Sada im, kako ističu, ne preostaje ništa drugo nego da ratari i mljekari sjednu za sto i odluče šta će dalje.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac podsjeća da su nedavno  isplaćeni podsticaji za dva mjeseca prošle godine, dok je isplata preostalog dijela na čekanju.

"Bilo je obećanje da će preostali dio podsticaja biti isplaćen prošle sedmice. Obećano nam je da će novac stići i ove sedmice. Vidjećemo šta će biti, a u subotu i nedjelju održaćemo Skupštinu i sjednicu Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara kako bismo odlučili šta dalje činiti", ističe Usorac.

Dodaje da će većina odlučiti i o eventualnom izlasku na ulice.

"Problem je što je, evo, već i jun prošao, tako da je novi dug oko 30 miliona maraka za ovogodišnje podsticaje", rekao je Usorac, podsjetivši da je u Srpskoj više od 4.000 mljekara kojima Vlada duguje novac za podsticaje.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković nada se da će poljoprivrednici dobiti subvencije i da neće biti potrebe za protestima, koji će biti krajnji vid borbe za njihova prava.

"Protesti su nepopularna mjera i nadamo se da će resorna ministarstva pronaći način za isplatu duga. Poljoprivrednike treba da stave na listu prioriteta i na taj način nam pomognu da privedemo kraju žetvu" poručio je Marinković, istakavši da će ratari biti primorani da izađu na ulice ukoliko ne dobiju svoj novac.

On je kazao da besparica i neizvjesnost zbog otkupne cijene pšenice i troškovi koje imaju zbog žetve dodatno stvaraju nezadovoljstvo među ratarima zbog neisplaćenih podsticaja.

"Novac od subvencija nam je prijeko potreban", dodaje on.

Uprkos tome što još nije saopštena otkupna cijena pšenice, ratari širom Semberije užurbano privode kraju posao godine. Kombajni sa njiva skidaju rod pšenice, za koju stručnjaci kažu da je veoma dobrog kvaliteta, a do sada je požnjeveno oko 80 odsto roda hljebnog žita.

Poljoprivrednici u Semberiji su poručili da otkupna cijena ne bi smjela da bude ispod 30 feninga po kilogramu.

Dodaju da su po hektaru uložili oko 1.300 maraka jer je ovogodišnja proizvodnja skuplja zbog zaštite usjeva. Da bi opravdao proizvodnju, Radenko Ćuskić iz Crnjelova kod Bijeljine, koji je pšenicom zasijao oko deset hektara, kaže da otkupna cijena mora biti 32 feninga.

"Pojedini otkupljivači su ponudili 30 feninga po kilogramu, što je malo, s tim ne možemo pokriti troškove jer smo uglavnom svi kreditno zaduženi", kaže Ćuskić.

Najveći otkupljivač u Republici Srpskoj, bijeljinski "Žitopromet", prvi je počeo sa otkupom pšenice ponudivši 31 fening po kilogramu. Direktor ovog preduzeća Bogdan Mirković kazao je da su preuzeli od proizvođača oko 5.000 tona pšenice.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kažu da je poljoprivrednicima isplaćeno 50,4 miliona maraka podsticaja za 2015. i da je ostalo još 9,6 miliona.

"Podsticaji će biti isplaćeni u skladu sa prilivom sredstava u budžet Republike Srpske. Očekujemo novu doznaku tokom ove sedmice", istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Novac

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kažu da podsticaj za proizvodnju merkantilne pšenice u 2015/2016. godini iznosi 250 KM po hektaru.

"Regres za dizel gorivo za izvođenje proljećnih i jesenjih radova u poljoprivredi je 0,60 KM po litru, a premija za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu roda 2016. godine je od 0,05 KM po hektaru", ističu u ovom ministarstvu.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar