Рат у Ираку није био посљедње опција

Британски државни службеник Џон Чилкот рекао је данас да је правна основа за улазак Велике Британије у рат у Ираку 2003. године била "далеко од задовољавајуће".

Свијет 06.07.2016 | 13:00
Рат у Ираку није био посљедње опција
Он је рекао поводом објављивања званичног извјештаја о учешћу Британије у том рату да је његов истражни тим закључио да су САД и Британија поткопале ауторитет Савјета безбједности УН јер су извршиле притисак да се покрене војна акција, иако нису биле исцрпљене мировне алтернативе.

Чилкот је додао да је инвазија на Ирак била прва акција окупирања једне суверене државе у којој је Британија учествовала од краја Другог свјетског рата.

"Рат није био посљедња опција", рекао је службеник који је водио званичну истрагу у претходних седам година.

Чилкот је напоменуо да су обавјештајни подаци којима се оправдана инвазија били презентовани са сигурношћу која није била утемељена.

Он је додао да је планирање потеза послије инвазије било "потпуно неадекватно" и одбацио наводе бившег премијера Тонија Блера да се проблеми послије инвазије нису могли предвидјети.

Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Аннадиоло

31.03.2020 11:56

Заказали тут препарат и остались довольны <а хреф=хттпс://тонгменгпхарм.ру/схоп/12/десц/олиени>венетоклакс инструкция</а>

ОДГОВОРИТЕ
Name

БеннyСеw

26.06.2020 23:21

Секрет евреев: Еврейские мужчины лечат простатит за 2-3 недели! Один раз в жизни! Раз и навсегда! Узнаем как... хттпс://тxxздxру.диарyмариа.цом/

ОДГОВОРИТЕ