Rat u Iraku nije bio posljednje opcija

Britanski državni službenik Džon Čilkot rekao je danas da je pravna osnova za ulazak Velike Britanije u rat u Iraku 2003. godine bila "daleko od zadovoljavajuće".

Svijet 06.07.2016 | 13:00
Rat u Iraku nije bio posljednje opcija
On je rekao povodom objavljivanja zvaničnog izvještaja o učešću Britanije u tom ratu da je njegov istražni tim zaključio da su SAD i Britanija potkopale autoritet Savjeta bezbjednosti UN jer su izvršile pritisak da se pokrene vojna akcija, iako nisu bile iscrpljene mirovne alternative.

Čilkot je dodao da je invazija na Irak bila prva akcija okupiranja jedne suverene države u kojoj je Britanija učestvovala od kraja Drugog svjetskog rata.

"Rat nije bio posljednja opcija", rekao je službenik koji je vodio zvaničnu istragu u prethodnih sedam godina.

Čilkot je napomenuo da su obavještajni podaci kojima se opravdana invazija bili prezentovani sa sigurnošću koja nije bila utemeljena.

On je dodao da je planiranje poteza poslije invazije bilo "potpuno neadekvatno" i odbacio navode bivšeg premijera Tonija Blera da se problemi poslije invazije nisu mogli predvidjeti.

Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Annadiolo

31.03.2020 11:56

Заказали тут препарат и остались довольны <a href=https://tongmengpharm.ru/shop/12/desc/olieni>венетоклакс инструкция</a>

ODGOVORITE
Name

BennySew

26.06.2020 23:21

Секрет евреев: Еврейские мужчины лечат простатит за 2-3 недели! Один раз в жизни! Раз и навсегда! Узнаем как... https://txxzdxru.diarymaria.com/

ODGOVORITE