ИД продаје жене преко мобилне апликације

Џихадисти Исламске државе формирали су базу података о јазидским женама које држе у сексуалном ропству, како би их спречили да побегну, а продају их преко апликације на паметним телефонима.

Свијет 06.07.2016 | 11:09
ИД продаје жене преко мобилне апликације
Неке од жена које су успеле да побегну, као и јазидски активисти, рекли су агенцији Асошиејтид прес да се у бази налазе фотографије око 3.000 жена с именима њихових "власника" и да џихадисти убијају кријумчаре који ослобађају заробљенице.

Према њиховим речима, екстремисти помоћу апликација на паметним телефонима продају жене једни другима. Јазидски активисти, чије су жене и децу заробили џихадисти, показали су Асошијејтид пресу један од постова на арапском језику, у којем се на продају нуди 12-годишња девојчица по цени од 12.500 долара. Јазиди су припадници старе курдске секте и живе на северу Ирака и у Сирији.

Њихову религију, која има елементе зороастризма, ислама и хришћанства, сунитски екстремисти Исламске државе сматрају јеретичком. У Ираку је пре рата живело око пола милиона Јазида, а њихов број је данас непознат. Исламисти су у августу 2014. године отели више хиљада јазидских жена и деце, а кријумчари су отада дневно успевали да ослободе 134 заробљеника.

Број ослобођених је, према подацима курдских власти у Ираку, последњих недеља пао на свега 39 особа дневно. Исламска држава губи територије које су донедавно биле под контролом њеног самопрокламованог калифата у Ираку, али све јаче стеже обруч око жена и девојака које држи као сексуално робље.

Надија Мурад, једна од оних које су успеле да побегну, појавила се недавно пред америчким Конгресом и Европским парламентом и позвала међународну заједницу да помогне Јазидима. "Исламска држава поносна је на оно што је учинила Јазидима".

Она их користи као живе штитове, а забрањено им је да оду. Где је свет у свему томе", рекла је Мурад посланицима Европског парламента. Курдске локалне власти у Ираку помагале су сиромашним јазидским породицама које су кријумчарима платиле 15.000 долара за ослобађање њихових рођака, али за то више немају средстава због економске кризе настале падом цена нафте и ратом против исламиста.

Извор: Бета

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Српска Босна

06.07.2016 09:43

Са киме ми живимо у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

07.07.2016 12:26

Среца па не зивим у Босни