ID prodaje žene preko mobilne aplikacije

Džihadisti Islamske države formirali su bazu podataka o jazidskim ženama koje drže u seksualnom ropstvu, kako bi ih sprečili da pobegnu, a prodaju ih preko aplikacije na pametnim telefonima.

Svijet 06.07.2016 | 11:09
ID prodaje žene preko mobilne aplikacije
Neke od žena koje su uspele da pobegnu, kao i jazidski aktivisti, rekli su agenciji Asošiejtid pres da se u bazi nalaze fotografije oko 3.000 žena s imenima njihovih "vlasnika" i da džihadisti ubijaju krijumčare koji oslobađaju zarobljenice.

Prema njihovim rečima, ekstremisti pomoću aplikacija na pametnim telefonima prodaju žene jedni drugima. Jazidski aktivisti, čije su žene i decu zarobili džihadisti, pokazali su Asošijejtid presu jedan od postova na arapskom jeziku, u kojem se na prodaju nudi 12-godišnja devojčica po ceni od 12.500 dolara. Jazidi su pripadnici stare kurdske sekte i žive na severu Iraka i u Siriji.

Njihovu religiju, koja ima elemente zoroastrizma, islama i hrišćanstva, sunitski ekstremisti Islamske države smatraju jeretičkom. U Iraku je pre rata živelo oko pola miliona Jazida, a njihov broj je danas nepoznat. Islamisti su u avgustu 2014. godine oteli više hiljada jazidskih žena i dece, a krijumčari su otada dnevno uspevali da oslobode 134 zarobljenika.

Broj oslobođenih je, prema podacima kurdskih vlasti u Iraku, poslednjih nedelja pao na svega 39 osoba dnevno. Islamska država gubi teritorije koje su donedavno bile pod kontrolom njenog samoproklamovanog kalifata u Iraku, ali sve jače steže obruč oko žena i devojaka koje drži kao seksualno roblje.

Nadija Murad, jedna od onih koje su uspele da pobegnu, pojavila se nedavno pred američkim Kongresom i Evropskim parlamentom i pozvala međunarodnu zajednicu da pomogne Jazidima. "Islamska država ponosna je na ono što je učinila Jazidima".

Ona ih koristi kao žive štitove, a zabranjeno im je da odu. Gde je svet u svemu tome", rekla je Murad poslanicima Evropskog parlamenta. Kurdske lokalne vlasti u Iraku pomagale su siromašnim jazidskim porodicama koje su krijumčarima platile 15.000 dolara za oslobađanje njihovih rođaka, ali za to više nemaju sredstava zbog ekonomske krize nastale padom cena nafte i ratom protiv islamista.

Izvor: Beta

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srpska Bosna

06.07.2016 09:43

Sa kime mi živimo u Bosni.

ODGOVORITE
Name

rs

07.07.2016 12:26

Sreca pa ne zivim u Bosni