Србац: Парастос за погинуле борце ВРС

У оквиру обиљежавања великог српског празника Видовдана, данас је у Бајинцима у присуству великог броја чланова породица, сабораца и мјештана служен парастос за десет погинулих бораца Војске Републике Српске у последњем одбранбено-отаџбинском рату из ове мјесне заједнице. Парастос су служили свештеници Младен Продановић и Славко Дебељак, а делегације општине, Општинске борачке организације, Одбора породица погинулих и несталих бораца и ратних војних инвалида, мјесне заједнице Бајинци и СУБНОР-а Србац положиле су цвијеће и запалиле свијеће испред Спомен-обиљежја. Подигли су га мјештани и борачка организација у знак захвалности и трајног сјећања на њихову жртву за слободу и Републику Српску.

Република Српска 04.07.2016 | 13:20
Србац: Парастос за погинуле борце ВРС
Трајна је обавеза Борачке организације да не заборави своје погинуле саборце и да чува успомену на њихов допринос стварању Српске, казао је предсједник србачких бораца Душко Митрић и нагласио да чланови породица погинулих, ратни војни инвалиди и велики број демобилисаних бораца још нису задовољни својим статусом и бригом друштва.

„Свједоци смо да живимо у неком тешком времену, гдје се вреднују неке друге вриједности умјесто оних правих, истинских, за које су погинули наши другови и због којих се ми преживјели ни тренутак нисмо двоумили да бранимо свој народ. Данас су на сцени неки други људи, неке нове идеје, дезертери и профитери“, рекао је Митрић. Он је нагласио да борце не боле толико материјални проблеми, колико неправда. Немали број дјеце погинулих бораца је без посла, а мајке, очеви и супруге са малим инвалиднинама; неки немају довољно средстава ни за лијечење, а велики број бораца је у стању социјалних потреба, јер немају услове за нормалан живот“, истакао је предсједник Општинске борачке организације Србац Душко Митрић. Држава и локална заједница понешто и дају, не треба гријешити душу, али је то недовољно,додао је Митрић.



Да породице погинулих бораца и демобилисани борци у србачкој општини живе тешко и да од друштва нису добили готово ништа, потврдио је и начелник општине Драго Ћирић. „Шансе за запошљавање борачких категорија нема у реалном сектору, а државни – јавни је већ одавно попуњен, углавном по политичким линијама и са купљеним дипломама“, рекао је Ћирић. Он је подсјетио и на нашу српску заборавност.

„Српски народ, нажалост, ратује вијековима. Ми смо већ заборавили Први српски устанак, Први свјетски рат. Ти ратници су заборављени. Брзо је заборављен и Други свјетски рат, а бојим се да ће и ови борци, ако дође до неког скорог рата бити, такође, заборављени. Не смијемо заборављати, не смијемо се дијелити. Сви су Срби пали за слободу и зато апелујем на слогу, на јединство, да духовно јачамо и да се окупљамо уз своју цркву и да јој вјерујемо“, казао је између осталог осталог начелник Српца Драго Ћирић приликом видовданског одавања поште погинулим родољубима у Мјесној заједници Бајинци.

БН телевизија/С. К.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

04.07.2016 11:46

СВИМ СРБима палим у борби на бранику СРБства: Вјере и Отицества, за КРСТ цасни и СЛОБОДУ златну, за ослободјење свих СРБа и уједињење свих СРБски земаља Светог Саве које се спомињу у Светосавској Химни, у једну недељиву и јединствену Свету Савину СРБију, нека је вјецни спонен медју нама. Бог да њима дусу прости. Слава им и хвала за све добро које они у зивоту своме уцинисе за насе вољено и БОГУ драго СРБство; Православља и и Светосавље као врхунац хрисцанске православне националне идеологије и СРБског нацина зивота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

02.12.2016 21:52

Мој Мицан, моја прва љубав

ОДГОВОРИТЕ