Srbac: Parastos za poginule borce VRS

U okviru obilježavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, danas je u Bajincima u prisustvu velikog broja članova porodica, saboraca i mještana služen parastos za deset poginulih boraca Vojske Republike Srpske u poslednjem odbranbeno-otadžbinskom ratu iz ove mjesne zajednice. Parastos su služili sveštenici Mladen Prodanović i Slavko Debeljak, a delegacije opštine, Opštinske boračke organizacije, Odbora porodica poginulih i nestalih boraca i ratnih vojnih invalida, mjesne zajednice Bajinci i SUBNOR-a Srbac položile su cvijeće i zapalile svijeće ispred Spomen-obilježja. Podigli su ga mještani i boračka organizacija u znak zahvalnosti i trajnog sjećanja na njihovu žrtvu za slobodu i Republiku Srpsku.

Republika Srpska 04.07.2016 | 13:20
Srbac: Parastos za poginule borce VRS
Trajna je obaveza Boračke organizacije da ne zaboravi svoje poginule saborce i da čuva uspomenu na njihov doprinos stvaranju Srpske, kazao je predsjednik srbačkih boraca Duško Mitrić i naglasio da članovi porodica poginulih, ratni vojni invalidi i veliki broj demobilisanih boraca još nisu zadovoljni svojim statusom i brigom društva.

„Svjedoci smo da živimo u nekom teškom vremenu, gdje se vrednuju neke druge vrijednosti umjesto onih pravih, istinskih, za koje su poginuli naši drugovi i zbog kojih se mi preživjeli ni trenutak nismo dvoumili da branimo svoj narod. Danas su na sceni neki drugi ljudi, neke nove ideje, dezerteri i profiteri“, rekao je Mitrić. On je naglasio da borce ne bole toliko materijalni problemi, koliko nepravda. Nemali broj djece poginulih boraca je bez posla, a majke, očevi i supruge sa malim invalidninama; neki nemaju dovoljno sredstava ni za liječenje, a veliki broj boraca je u stanju socijalnih potreba, jer nemaju uslove za normalan život“, istakao je predsjednik Opštinske boračke organizacije Srbac Duško Mitrić. Država i lokalna zajednica ponešto i daju, ne treba griješiti dušu, ali je to nedovoljno,dodao je Mitrić.



Da porodice poginulih boraca i demobilisani borci u srbačkoj opštini žive teško i da od društva nisu dobili gotovo ništa, potvrdio je i načelnik opštine Drago Ćirić. „Šanse za zapošljavanje boračkih kategorija nema u realnom sektoru, a državni – javni je već odavno popunjen, uglavnom po političkim linijama i sa kupljenim diplomama“, rekao je Ćirić. On je podsjetio i na našu srpsku zaboravnost.

„Srpski narod, nažalost, ratuje vijekovima. Mi smo već zaboravili Prvi srpski ustanak, Prvi svjetski rat. Ti ratnici su zaboravljeni. Brzo je zaboravljen i Drugi svjetski rat, a bojim se da će i ovi borci, ako dođe do nekog skorog rata biti, takođe, zaboravljeni. Ne smijemo zaboravljati, ne smijemo se dijeliti. Svi su Srbi pali za slobodu i zato apelujem na slogu, na jedinstvo, da duhovno jačamo i da se okupljamo uz svoju crkvu i da joj vjerujemo“, kazao je između ostalog ostalog načelnik Srpca Drago Ćirić prilikom vidovdanskog odavanja pošte poginulim rodoljubima u Mjesnoj zajednici Bajinci.

BN televizija/S. K.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

04.07.2016 11:46

SVIM SRBima palim u borbi na braniku SRBstva: Vjere i Oticestva, za KRST casni i SLOBODU zlatnu, za oslobodjenje svih SRBa i ujedinjenje svih SRBski zemalja Svetog Save koje se spominju u Svetosavskoj Himni, u jednu nedeljivu i jedinstvenu Svetu Savinu SRBiju, neka je vjecni sponen medju nama. Bog da njima dusu prosti. Slava im i hvala za sve dobro koje oni u zivotu svome ucinise za nase voljeno i BOGU drago SRBstvo; Pravoslavlja i i Svetosavlje kao vrhunac hriscanske pravoslavne nacionalne ideologije i SRBskog nacina zivota!

ODGOVORITE
Name

Mirjana

02.12.2016 21:52

Moj Mican, moja prva ljubav

ODGOVORITE