Опет границе због НАТО и папе

Пољска је на месец дана вратила контроле и на границе са чланицама ЕУ због самита НАТО који ће се у петак и суботу одржати у Варшави.

Свијет 04.07.2016 | 12:00
Опет границе због НАТО и папе
Такође, оваква одлука је донета и због Светских дана католичке омладине крајем месеца у Кракову.

Пољска је уз то суспендовала малогранични промет с Русијом и Украјином, а у дане самита НАТО приватни летови и дронови биће забрањени 100 километара око Варшаве, осим ако их не одобри војска.

Обновљене контроле на унутрашњим шенгенским границама с Немачком, Чешком, Словачком и Литванијом и на међународним аеродромима и у лукама биће насумичне, и на основу анализа ризика и информација обавештајних служби савезничких држава.

"Не предвиђамо отежани промет, контроле ће бити насумичне, уз проверу особа о којима смо унапред обавештени", казала је портпаролка команданта Граничне страже Агњешка Голиас.

Гранична стража спроводиће контроле и у унутрашњости Пољске захваљујући специјалним "шенгенбусевима" који имају опрему каква је на граничним прелазима за откривање фалсификата путних исправа, проверу база података и откривање дроге.

Пољска је одредила 285 пунктова, од тога 260 на копненој граници, где ће од 4. јула до 2. августа бити могуће прећи границу.

Због самита НАТО на који стиже и амерички председник Барак Обама, Пољска затвара ваздушни простор над центром Варшаве од 7. до 10. јула.

У пречнику од 100 километара око Варшаве за лет ће бити потребна посебна дозвола пољске армије, а у посебно обезбеђеној зони око Народног стадиона на којем ће се одржати самит, пречника три километра и 2.000 стопа у висину, забрањени су и дронови. Тај простор биће доступан само за државне и војне летове и хитну помоћ и спасиоце.

У том периоду биће незнатно промењене трасе слетања и полетања комерцијалних путничких авиона да не би прелетали Народни стадион и центар Варшаве где ће бити смештени шефови држава и влада 28 земаља чланица НАТО.

Током Светских дана католичке омладине крајем августа Краков и некадашњи немачки нацистички логор Аушвиц-Биркенау посетиће и поглавар Римо-католичке црвке папа Фрања.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар