Opet granice zbog NATO i pape

Poljska je na mesec dana vratila kontrole i na granice sa članicama EU zbog samita NATO koji će se u petak i subotu održati u Varšavi.

Svijet 04.07.2016 | 12:00
Opet granice zbog NATO i pape
Takođe, ovakva odluka je doneta i zbog Svetskih dana katoličke omladine krajem meseca u Krakovu.

Poljska je uz to suspendovala malogranični promet s Rusijom i Ukrajinom, a u dane samita NATO privatni letovi i dronovi biće zabranjeni 100 kilometara oko Varšave, osim ako ih ne odobri vojska.

Obnovljene kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama s Nemačkom, Češkom, Slovačkom i Litvanijom i na međunarodnim aerodromima i u lukama biće nasumične, i na osnovu analiza rizika i informacija obaveštajnih službi savezničkih država.

"Ne predviđamo otežani promet, kontrole će biti nasumične, uz proveru osoba o kojima smo unapred obavešteni", kazala je portparolka komandanta Granične straže Agnješka Golias.

Granična straža sprovodiće kontrole i u unutrašnjosti Poljske zahvaljujući specijalnim "šengenbusevima" koji imaju opremu kakva je na graničnim prelazima za otkrivanje falsifikata putnih isprava, proveru baza podataka i otkrivanje droge.

Poljska je odredila 285 punktova, od toga 260 na kopnenoj granici, gde će od 4. jula do 2. avgusta biti moguće preći granicu.

Zbog samita NATO na koji stiže i američki predsednik Barak Obama, Poljska zatvara vazdušni prostor nad centrom Varšave od 7. do 10. jula.

U prečniku od 100 kilometara oko Varšave za let će biti potrebna posebna dozvola poljske armije, a u posebno obezbeđenoj zoni oko Narodnog stadiona na kojem će se održati samit, prečnika tri kilometra i 2.000 stopa u visinu, zabranjeni su i dronovi. Taj prostor biće dostupan samo za državne i vojne letove i hitnu pomoć i spasioce.

U tom periodu biće neznatno promenjene trase sletanja i poletanja komercijalnih putničkih aviona da ne bi preletali Narodni stadion i centar Varšave gde će biti smešteni šefovi država i vlada 28 zemalja članica NATO.

Tokom Svetskih dana katoličke omladine krajem avgusta Krakov i nekadašnji nemački nacistički logor Aušvic-Birkenau posetiće i poglavar Rimo-katoličke crvke papa Franja.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar