Уклањање стидних длачица је опасно

Упркос томе што се сматра да је уклањање стидних длачица ствар хигијене, лекари наводе да је реч о једној о највећих заблуда модерног доба.

Здравље 03.07.2016 | 12:54
Уклањање стидних длачица је опасно
Бројни стручњаци упозоравају да ова пракса може да проузрокује инфекцију и иритацију, с обзиром на то да је улога стидних длачица да спрече улазак патогена у вагину.

“Реч је о природној заштити захваљујући којој интимна зона остаје чиста. Она спречава контакт коже и слузокоже са честицама прашине, вирусима и бактеријама и омогућава испаравање влаге која погодује размножавању гљивица”, каже докторка Ванеса Макеј, члан Краљевског колеџа за гинекологију и акушерство у Великој Британији.

Чак 62 одсто испитаница из САД одговорило је да у потпуности уклања длачице са интимне зоне, док 84 одсто то чини у некој мери, пише Индепендент.

Ова пракса, у комбинацији са нехигијенским доњим вешом попут танги чести је узрок бројних здравствених компликација попут вагиналних и вулварних инфекција, упале фоликула, абсцеса, лацерација и алергијских реакција.

Њих додатно погоршавају синтетички материјали од којих је начињен доњи веш.

Докторка Макеј наводи да чак и најситније посекотине бријачем, које се не могу видети голим оком, могу постати право легло бактеријских култура и проузроковати проблеме.

Б 92
фото: фацебоок

Коментари / 0

Оставите коментар