Uklanjanje stidnih dlačica je opasno

Uprkos tome što se smatra da je uklanjanje stidnih dlačica stvar higijene, lekari navode da je reč o jednoj o najvećih zabluda modernog doba.

Zdravlje 03.07.2016 | 12:54
Uklanjanje stidnih dlačica je opasno
Brojni stručnjaci upozoravaju da ova praksa može da prouzrokuje infekciju i iritaciju, s obzirom na to da je uloga stidnih dlačica da spreče ulazak patogena u vaginu.

“Reč je o prirodnoj zaštiti zahvaljujući kojoj intimna zona ostaje čista. Ona sprečava kontakt kože i sluzokože sa česticama prašine, virusima i bakterijama i omogućava isparavanje vlage koja pogoduje razmnožavanju gljivica”, kaže doktorka Vanesa Makej, član Kraljevskog koledža za ginekologiju i akušerstvo u Velikoj Britaniji.

Čak 62 odsto ispitanica iz SAD odgovorilo je da u potpunosti uklanja dlačice sa intimne zone, dok 84 odsto to čini u nekoj meri, piše Independent.

Ova praksa, u kombinaciji sa nehigijenskim donjim vešom poput tangi česti je uzrok brojnih zdravstvenih komplikacija poput vaginalnih i vulvarnih infekcija, upale folikula, abscesa, laceracija i alergijskih reakcija.

Njih dodatno pogoršavaju sintetički materijali od kojih je načinjen donji veš.

Doktorka Makej navodi da čak i najsitnije posekotine brijačem, koje se ne mogu videti golim okom, mogu postati pravo leglo bakterijskih kultura i prouzrokovati probleme.

B 92
foto: facebook

Komentari / 0

Ostavite komentar