За Европу: Хиљаде Британаца на улицама

У британској престоници одржава се протест против резултата референдума одржаног 23. јуна, на којем је изгласан излазак из Европске уније.

Свијет 02.07.2016 | 18:58
За Европу: Хиљаде Британаца на улицама
Како преносе британски медији, више хиљада Британаца окупило се на улицама Лондона у знак протеста.

"Можемо да спречимо Брегзит тако што ћемо одбити да прихватимо исход референдума као коначну одлуку и склонимо прст са дугмета за самоуништење", истакао је организатор протеста Киран Мекдермот.

"Не смемо да оставимо следећу генерацију да је носи вода. Марширајмо, протестујмо и спречимо Брегзит", написао је Мекдермот на Фејсбуку.

Могући наследници британског премијера Дејвида Камерона, који је после референдума најавио оставку, залажу се за одлагање покретања процеса изласка из ЕУ.

Један од конкурената за позицију председника владајуће Конзервативне странке Мајкл Гоув је изјавио да не очекује да ће члан 50 Лисабонског споразума, чијом активацијом се покреће процес изласка из Уније, бити активиран до краја године, а слично је изјавила и друга кандидаткиња за лидера Торијеваца, Тереза Меј.

Лидери ЕУ, са друге стране, траже што бржи "развод", страхујући од утицаја неизвесне будућности Британије по економски раст блока и могући домино ефекат у евроскептичним чланицама Уније.

Према резултатима британског референдума о изласку из Европске уније одржаном23.јуна  за излазак је гласало 51,89 одсто грађана а за останак у Унији 48,11 одсто.

(Мондо.рс)
(Фото: Даниел Леал-Оливас/ПА виа АП)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

03.07.2016 08:41

Ови сто сад протестују, не постују вољу вецине.

ОДГОВОРИТЕ