Za Evropu: Hiljade Britanaca na ulicama

U britanskoj prestonici održava se protest protiv rezultata referenduma održanog 23. juna, na kojem je izglasan izlazak iz Evropske unije.

Svijet 02.07.2016 | 18:58
Za Evropu: Hiljade Britanaca na ulicama
Kako prenose britanski mediji, više hiljada Britanaca okupilo se na ulicama Londona u znak protesta.

"Možemo da sprečimo Bregzit tako što ćemo odbiti da prihvatimo ishod referenduma kao konačnu odluku i sklonimo prst sa dugmeta za samouništenje", istakao je organizator protesta Kiran Mekdermot.

"Ne smemo da ostavimo sledeću generaciju da je nosi voda. Marširajmo, protestujmo i sprečimo Bregzit", napisao je Mekdermot na Fejsbuku.

Mogući naslednici britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji je posle referenduma najavio ostavku, zalažu se za odlaganje pokretanja procesa izlaska iz EU.

Jedan od konkurenata za poziciju predsednika vladajuće Konzervativne stranke Majkl Gouv je izjavio da ne očekuje da će član 50 Lisabonskog sporazuma, čijom aktivacijom se pokreće proces izlaska iz Unije, biti aktiviran do kraja godine, a slično je izjavila i druga kandidatkinja za lidera Torijevaca, Tereza Mej.

Lideri EU, sa druge strane, traže što brži "razvod", strahujući od uticaja neizvesne budućnosti Britanije po ekonomski rast bloka i mogući domino efekat u evroskeptičnim članicama Unije.

Prema rezultatima britanskog referenduma o izlasku iz Evropske unije održanom23.juna  za izlazak je glasalo 51,89 odsto građana a za ostanak u Uniji 48,11 odsto.

(Mondo.rs)
(Foto: Daniel Leal-Olivas/PA via AP)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

03.07.2016 08:41

Ovi sto sad protestuju, ne postuju volju vecine.

ODGOVORITE