Истезање помаже код депресије

Истезање у трајању од 10 минута у току дана може ублажити симптоме депресије и менопаузе код жена, наводи ново истраживање.

Здравље 01.07.2016 | 13:33
Истезање помаже код депресије
Вођа студије, Јуко Каи, открио је Ројтерсу да је четрдесет жена старости између 40 и 60 година учествовало у истраживању Института за физичку активност у Токију (Пхyсицал Фитнесс Ресеарцх Институте).

Двадесет жена се у току три недеље истезало 10 минута пре спавања, у односу на преосталих двадесет учесница истраживања.

Истраживачки тим проценио је симптоме менопаузе уз помоћ 10 питања у вези са валунгама, боловима у мишићима и психолошким симптомима, као што су расположење и редован сан.

У почетку није било великих разлика између група. Више од пола учесница било је у менопаузи у току устраживања а готово две трећине патило је од депресије. Већина жена није била физички активна.

Генерално, жене које су се истезале имале су побољшане резултате након истраживања у периоду од три недеље, у односу на групу која се није протезала.

Др Џоан Пинкертон, директорка северноамеричког Удружења за менопаузу, истакла је да би жене требало да лагано шетају 30 минута и да се истежу 10 минута у току дана и да ће тиме унапредити здравље, симптоме менопаузе, расположење и квалитет сна.

РТС
Фотот: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар