Istezanje pomaže kod depresije

Istezanje u trajanju od 10 minuta u toku dana može ublažiti simptome depresije i menopauze kod žena, navodi novo istraživanje.

Zdravlje 01.07.2016 | 13:33
Istezanje pomaže kod depresije
Vođa studije, Juko Kai, otkrio je Rojtersu da je četrdeset žena starosti između 40 i 60 godina učestvovalo u istraživanju Instituta za fizičku aktivnost u Tokiju (Physical Fitness Research Institute).

Dvadeset žena se u toku tri nedelje istezalo 10 minuta pre spavanja, u odnosu na preostalih dvadeset učesnica istraživanja.

Istraživački tim procenio je simptome menopauze uz pomoć 10 pitanja u vezi sa valungama, bolovima u mišićima i psihološkim simptomima, kao što su raspoloženje i redovan san.

U početku nije bilo velikih razlika između grupa. Više od pola učesnica bilo je u menopauzi u toku ustraživanja a gotovo dve trećine patilo je od depresije. Većina žena nije bila fizički aktivna.

Generalno, žene koje su se istezale imale su poboljšane rezultate nakon istraživanja u periodu od tri nedelje, u odnosu na grupu koja se nije protezala.

Dr Džoan Pinkerton, direktorka severnoameričkog Udruženja za menopauzu, istakla je da bi žene trebalo da lagano šetaju 30 minuta i da se istežu 10 minuta u toku dana i da će time unaprediti zdravlje, simptome menopauze, raspoloženje i kvalitet sna.

RTS
Fotot: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar