Лијекови у БиХ и даље најскупљи у Европи

Док чекамо да се политички представници у БиХ договоре о правилнику који се односи на контролу и цијену лијекова, становници БиХ и даље плаћају лијекове много више у односу на становнике регије, али и Европе.

Босна и Херцеговина 01.07.2016 | 10:45
Лијекови у БиХ и даље најскупљи у Европи
Питања је много, надлежне институције ћуте, а сва та ћутња директно иде на штету грађана БиХ.

Правилник о начину контроле цијене лијекова још се није нашао на сједници Савјета министара БиХ, а стављање на дневни ред дефинитивно је блокирало Министарство финансија и тезора БиХ које још није дало своје мишљење о овом приједлогу.

Средином јуна ове године из Министарства финансија БиХ речено је да ово министарство још није добило изјашњења оба ентитетска министарства здравства како би, у складу са законом и надлежностима, дали мишљење на тај подзаконски акт.

Да нешто у овој причи није исправно потврђено је из Министарства здравства ФБиХкоје наводе да им никада није службено достављен текст новог Правилника, нити је од њих тражена сагласност.

На другој страни, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске већ је дало своје мишљење у вези с подзаконским актом.

Подсећамо, грађани БиХ због непостојања правилника о начину контроле цијене лијекова плаћају много више у односу на становнике регије, али и Европе.

Светска банка ултимативно је затражила од БиХ да усвоји правилник о начину контроле цијена лијекова до 1. марта ове године и тај захтјев условила је добијањем гранта на здравство.

Усвајање правилника у основи би значило да се утврђују процедуре којим се осигурава да максималне велепродајне цијене лијекова на рецепт у БиХ не буду више од просјечних цијена у земљама у регији.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

01.07.2016 10:26

Врло хумано, нема шта. Мала потрошња лијекова веће цијене, већа потрошња, мања цијена. Хипократова заклетва је давно избледјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзуро

01.07.2016 11:20

Укинути ПДВ и лијекови су јефтинији!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

01.07.2016 15:53

Ма мозе им се.али за 6 мјесеци це бити на коленима од банака до привредника....куку леле...кад нисмо размисљали како треба .

ОДГОВОРИТЕ