Lijekovi u BiH i dalje najskuplji u Evropi

Dok čekamo da se politički predstavnici u BiH dogovore o pravilniku koji se odnosi na kontrolu i cijenu lijekova, stanovnici BiH i dalje plaćaju lijekove mnogo više u odnosu na stanovnike regije, ali i Evrope.

Bosna i Hercegovina 01.07.2016 | 10:45
Lijekovi u BiH i dalje najskuplji u Evropi
Pitanja je mnogo, nadležne institucije ćute, a sva ta ćutnja direktno ide na štetu građana BiH.

Pravilnik o načinu kontrole cijene lijekova još se nije našao na sjednici Savjeta ministara BiH, a stavljanje na dnevni red definitivno je blokiralo Ministarstvo finansija i tezora BiH koje još nije dalo svoje mišljenje o ovom prijedlogu.

Sredinom juna ove godine iz Ministarstva finansija BiH rečeno je da ovo ministarstvo još nije dobilo izjašnjenja oba entitetska ministarstva zdravstva kako bi, u skladu sa zakonom i nadležnostima, dali mišljenje na taj podzakonski akt.

Da nešto u ovoj priči nije ispravno potvrđeno je iz Ministarstva zdravstva FBiHkoje navode da im nikada nije službeno dostavljen tekst novog Pravilnika, niti je od njih tražena saglasnost.

Na drugoj strani, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske već je dalo svoje mišljenje u vezi s podzakonskim aktom.

Podsećamo, građani BiH zbog nepostojanja pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova plaćaju mnogo više u odnosu na stanovnike regije, ali i Evrope.

Svetska banka ultimativno je zatražila od BiH da usvoji pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova do 1. marta ove godine i taj zahtjev uslovila je dobijanjem granta na zdravstvo.

Usvajanje pravilnika u osnovi bi značilo da se utvrđuju procedure kojim se osigurava da maksimalne veleprodajne cijene lijekova na recept u BiH ne budu više od prosječnih cijena u zemljama u regiji.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

01.07.2016 10:26

Врло хумано, нема шта. Мала потрошња лијекова веће цијене, већа потрошња, мања цијена. Хипократова заклетва је давно избледјела.

ODGOVORITE
Name

Dzuro

01.07.2016 11:20

Ukinuti PDV i lijekovi su jeftiniji!!!

ODGOVORITE
Name

ma

01.07.2016 15:53

Ma moze im se.ali za 6 mjeseci ce biti na kolenima od banaka do privrednika....kuku lele...kad nismo razmisljali kako treba .

ODGOVORITE