Ново смањење цијена мобилне телефоније

Регулаторна агенција за комуникације /РАК/ саопштила је да од данас на снагу ступа други сет мјера које имају за циљ смањење цијена у мобилној телефонији, подстицање конкуренције и заштиту права крајњих корисника.

Босна и Херцеговина 01.07.2016 | 07:26
Ново смањење цијена мобилне телефоније
У саопштењу РАК-а наводи се да, у складу са Одлуком о усклађивању цијена услуга мобилне телефоније и услова за пружање телекомуникационих услуга, на снагу ступа мјера која налаже да се у склопу постпејд и припејд тарифних модела у којима постоји наплата успостављања позива примијене или обрачунска јединица једна секунда или укине наплата успостаљања позива.

Успостављање позива се изузетно може наплаћивати за бонус минуте које корисник добија у оквиру пакета који укључују неограничен саобраћај, односно флат пакети, тарифне опције, тарифни пакети који укључују бесплатне викенд-минуте и слично.

Пошто у овом случају Агенција не даје сагласност на измјене цјеновника, телеком оператери врше измјене у складу са властитом пословном политиком.

Друга мјера односи се на све оператере, односно за фиксну, мобилну телефонију и интернет и налаже да цијене морају бити исказане са порезом на додатну вриједност.

Оператери нису обавезни обавијестити РАК о измјенама, а у случају приговора да се цијене не исказују у складу са наведеном обавезом ова агенција ће покренути поступак.

Из РАК-а подсјећају да мјере које од данас ступају на снагу налажу изједначавање цијена позива из мобилне мреже према другим фиксним мрежама са цијеном позива из мобилне мреже према властитој фиксној мрежи, и вриједи за све постпејд и припејд пакете.

Ова мјера има за циљ подстицање конкуренције и спречавање преношења тржишне снаге са тржишта фиксне телефоније на тржиште мобилне телефоније.

Од данас такође ступа на снагу мјера која налаже да трајање рачуна за припејд кориснике након допуне износом 10 КМ и више мора вриједити најмање 90 дана, односно омогућити долазне и одлазне позиве.

РАК позива крајње кориснике да се информишу о доступности расположивих пакета и тарифних модела како би имали приступ услугама у мобилној телефонији по смањеним цијенама, те да доставе приговор у случају сазнања да носиоци дозвола нису испунили прописане обавезе.

Агенције

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

КС

01.07.2016 05:31

Ево уплацујем интернет на мтелу и видим да су преполовили МБ-те.Право су спустили цијене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б-2

01.07.2016 06:14

Пуно текста а мало користи за корисника. А допуна испод 10 км ограницена на краци период, засто? Све у свему, опет исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

берјан д.

01.07.2016 06:43

Пуна подршка директору Ковацу, само напријед!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијевцан

01.07.2016 06:45

Све лијепо рекосте,али ниста колико це бити јефтинији позиви,све је остављено оператерима да могу манипулисати

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

01.07.2016 08:08

Два пута сам допунила по10км датум вазења еацуна је као да сам једном допунила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

01.07.2016 08:54

Па зато сто се допуне не сабирају. Или допуните са 20км да вам дузе вази или са 10км једном. Јер кад допуните са 10км вази Вам колико траје допуна од 10км. Ако након сат допуните опет са 10км вазице вам исто колико вази допуна од 10км само за сат дузе јер сте сат касније допунили. Сабирају се само износи на рацуну, а не трајање рацуна.

Name

Велибор

01.07.2016 08:25

Ниста они овде нису снизили,ово они тако напису да се народ збуни тотално. Снизите конкретно цијене минута,цијене роминга... А не да ли це нам одбијати када успоставимо позив или по заврсетку позива,пустите нам тих маркетинских потеза. Снизите ви то конкретно,по народски сто би се рекло. Да сви разумијемо а и ОСЈЕТИМО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.07.2016 08:49

Тек кад видимо рачуне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан јовиц

01.07.2016 09:20

Још једна превара. Ништа се није променило, постпејд корисници ништа ново а јефтиније је или више нису добили сем умањења цена међународни позива. Припејд корисници су добили да допуном од 10 км рачун траје још 90 дана!СРАМОТА...ЈОС ЈЕДНА У НИЗУ ПРЕВАРА МОНОПОЛИСТА!У Србији сваки пакет у истом новчаном износу носи барем 80 пошто више и јефтиније услуге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха Ха

01.07.2016 10:49

М:тел и њихов интернет...брзина и проток...ма, вр' дна.

Name

аџенда

01.07.2016 19:59

Телеком је увијек био држава у држави, дакле банда била банда остала.

ОДГОВОРИТЕ